- Din guide till Japan

Buddhistiska tempel

Buddhistiska tempel har en lika viktig roll som de Shintoistiska helgedomarna, men spelar en klart annorlunda roll. Det är Buddhismen som hanterar döden och begravningar i det Japanska samhället så gravplatser finns vanligtvis i anslutning till stora tempel.

En kvinna som tar på en staty för god lycka.

Om man är religös kommer man till tempel för att  kunna be och få välsignelser, även om det japanska samhället på senare har blivit väldigt sekulariserat. Likt Sverige är unga storstadsbor inte särskilt religösa i Japan, men man tillhör ändå det lokala templet. Under Obon-högtiden samlas man med sin familj och tar hand om sin familjegrav, likt Alla Helgons dag i Sverige.

Tempelbyggnader

Tak från Tennoji i OsakaDet finns många vackra buddhistiska tempel som är populära turistattraktioner. Man kan vanligtvis köpa spådomar och amuletter, men det viktiga är de vackra byggnaderna och den kringliggande naturen. Templen har en klassisk japansk arkitektur med traditionella välvda takplattor och buddhistiska statyer. Träfasaden är alltid väldigt stilren och enkel, som hör buddhishmen till.

Inuti templet

Insidan av ett tempel

Insidan av templet är oftast rikligt besmyckat med guld och fina hantverk. Du kan gå in i den första delen av templet, men du måste ta av dig skorna (du kan vanligtvis ställa dem i en liten hylla vid sidan av trappan upp till ingången). Det är dock vanligtvis strängt förbjudet att gå in i den inre delen då detta är den mest heliga platsen i templet.

Pagoder

Vid större buddhistiska tempel finns ibland stora flervåningspagoder, till exempel den kända 5-vånings pagoden vid Tōji (東寺)  i Kyoto. Dessa pagoder är traditionella inom buddhismen, men räkna inte med att alltid kunna gå in i dem eftersom de vanligtvis är väldigt gamla. Hōryūji (法隆寺) i Nara till exempel är ifrån 600-talet.

Gravplatser

Gravstenar (墓) och sotoba (卒塔婆)

I anslutning till tempel kan det finnas gravplatser. De är oftast trånga och små eftersom det inte alltid finns så mycket plats i Japan, men vissa t.ex. den vid Tennoji (天王寺) vid Nippori i Tokyo är stora och kan vara värt ett besök. Familjenamnet står på antingen en stenpelare eller på en planka i trä som kallas sotoba (卒塔婆).

Trädgårdar

Zenträdgård i Komyoji, FukuokaBuddhistiska trädgårdar är kända för att vara väldigt fina och välskötta. De är en attraktion i sig själva och är fina året om, särskilt på våren då körsbären blommar och på hösten då trädens löv byter färg. Endel trädgårdar har faktiskt planerats så att de ser särskilt vackra ut under hösten då man kan gå och njuta av höstfärgerna, vilket kallas Kōyō (紅葉).

Zenträdgårdar

Zenträdgård i Ryoanji, KyotoJapanska stenträdgårdar, eller zenträdgårdar, är väldigt unika då de oftast har enkla men konsekventa linjer dragna i ett sten hav som ska representera vågor i vatten. Trädgården ska skapa ett minatyrlandskap, på samma sätt som ett bonsaiträd representerar ett äldre riktigt träd.

Jizōer, skyddshelgon för barn

Man kan hitta Jizō-statyer lite varstans i Japan, t.ex. vid sidan av vägar, men också så klart vid buddhistiska tempel. De är statyer av guden Ksitigarbha som skyddar barn, och särskilt barn som har avlidit innan sina föräldrar. Man kan se dem påklädda med röda kläder och med små stenar eller gåvor vid sidan av statyn.

Viktiga tempel

Kyoumizudera,Kyoto
(清水寺)
By Jordy Meow (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Ett av de viktigaste och största templen finns i östra Kyoto. Värt ett besök året om.
Kinkakuji, Kyoto
(金閣寺)

Den gyllene paviljongen.
Ryouanji, Kyoto
(龍安寺)

Ett av de mest lättigenkända templen tack vare sin väldigt kända zen-stenträdgård.
Todaiji, Nara
(東大寺)


Var världens största träbyggnad ändå till 1998 och är nu ett UNESCO världsarv.
Komyoji, Fukuoka
(光明寺)

Vackert Zen-Buddhistiskt tempel nära Dazaifu Tenmangu.
Sensoji, Tokyo
(浅草寺)

Det kända templet i Asakusa i östra Tokyo med många butiker och stånd.

Galleri

Du gillar kanske också...