- Din guide till Japan

Hur du åker tåg och tunnelbana i Japan

Yamanote-linjen i Tokyo tar dig enkelt runt hela innerstaden
Yamanote-linje i Tokyo tar dig enkelt runt hela innerstaden

Tåg och tunnelbana är extremt enkelt att resa med i Japan, men systemen är kanske lite annorlunda mot vad vi är vana med i Sverige. Här är sakerna att tänka på.

Du betalar för sträckan till slutdestinationen

I Japan betalar du individuellt beroende på hur långt du åker, dvs varje enskild station har olika priser beroende på hur lång sträckan är. Det är därför viktigt att veta vart du ska så att du kan betala det korrekta priset i biljettautomaten. Om du däremot har det elektroniska Suica-kortet (eller motsvarande) så kan du enkelt ladda på en summa pengar som sedan automatiskt debiteras när du går ut genom spärren på slutdestinationen. Tänk på att Japan Railways (JR) inte är samma företag som tunnelbanelinjerna så du måste byta station och köpa ny biljett om du behöver använda båda.

Spärrarna

Vid spärren måste du använda biljett eller Suica både när du går in och när du går ut från stationsområdet. Om du har Suica så debiteras sträckan du åkt automatiskt, och om du har biljett så äter spärren upp den (givet att du har köpt biljett för rätt pris). Om du har råkat köpa en för billig biljett så får du fylla på genom att använda en speciell maskin där betalar skillnaden och får en ny biljett. Denna maskin kan även användas för att fylla på elektroniska kort. Se upp med att vissa spärrar bara tar biljetter, vissa tar bara elektronsikt, men de flesta tar både och.

I videon ovanför så visas hur man snabbt går igenom spärren genom att lägga det elektroniska kortet på den blåa kortläsaren.

Tyst på tåget!

Det kan vara förvånande tyst när du åker tåg och tunnelbana i Japan. Tänk på detta genom att inte skrika och prata i mobiltelefon. Så kallat ”manner mode” för telefonen (dvs ljudlöst läge) är vanligt att man uppmuntrar till på tågen.

Det är ofta väldigt tyst inne i tågen, även under rusningstrafik

Det är ofta väldigt tyst inne i tågen, även under rusningstrafik

Högljutt på perrongen?

Däremot kan det tyckas olidligt högljutt på perrongerna med en blandning av varningsljud för annalkande tåg och upplysningar för tåglinjer mm.

Tågen och perrongerna kan bli väldigt fulla

Tågen och perrongerna kan bli väldigt fulla

Shinkansen

Om du åker en längre sträcka kan du tänka på att det finns Railpass för Shinkansen-tågen.

Du gillar kanske också...