- Din guide till Japan

Japansk öl

Japansk öl från de stora bryggerierna
Japansk öl från de stora bryggerierna

Det finns ett par stora bryggerier i Japan som alla producerar öl av hög kvalitet. Man dricker mycket öl i Japan (2/3 av all alkohol som konsumeras), särskilt under sommarmånaderna när man kräver något svalkande. Man har bryggt öl sedan 1600-talet när holländska handelsmän öppnade pubbar i Nagasaki och det har fortsatts att brygga öl i stora mängder sedan dess. I dag är Asahi Breweries en av de 10 störta öltillverkaren i världen. Japansk öl domineras av mjuka fräscha lager-öler och det är viktigt att tänka på att ölen bör drickas rejält kyld. Ölen passar lika bra till grillad mat på sommaren som till sushi och sashimi. På senare år har det kommit många mikrobryggerier och intresset för bra öl ökar ständigt.

Kanpai!

Kanpai!

Kanpai!

Att samlas i grupp och ta något att dricka tillsammans efter jobbet eller tillsammans med kompisar är väldigt vanligt och ett trevligt sätt att njuta av god öl. Kanpai är den japanska skålen och det är väldigt viktigt att vänta tills alla vid bordet har fått något i glasen innan man själv smakar, så att man tillsammans utropar ”kanpai” och då startar tillställningen. Kanpai betyder ordagrant i princip ”torr kopp”, eller ”töm glaset”, så se till att inte lämna en droppe! Vid en vanlig japansk pub (Izakaya) är det vanligt att man får många smårätter tillsammans till ölet, så som saltade soyabönor (edamame), friterade räkor och kyckling, inlagda grönsaker med mera. Räkna med att betala ungefär 500-1000 yen (35-70kr) för en öl ute på restaurang. Öl finns att köpa i matvarubutiker och även i vissa automater vid hotell och kostar då ett par hundra yen.

Asahi

Asahi Super Dry

Asahi breweries är den största tillverkaren av öl i Japan och har även väldigt många andra drycker; allt från te till sportdrycker. Deras mest kända öl är ”Asahi Super Dry” som även finns att köpa på systembolaget i Sverige, men den är då licensbryggd i Europa och smakar tyvärr inte lika bra som originalet. Asahi Super Dry blev en stor succé när den introducerades i slutet av 80-talet och de andra brygghusen följde snabbt upp med liknande varianter och idag dominerar denna friska lagertyp den japanska marknaden.

Asahi Super Dry
En ljus lager som är den garanterat mest populära ölen i Japan. Den bör njutas rejält kyld och den japanska traditionen säger att man ska ha en rejäl skumkrona. Många restauranger och pubbar har detta som sin standardöl och är det du får om du bara beställer in en öl.

Asahi Black (Kuronama)
En mörk lager som har en söt eftersmak. Japan är inte känt för sina mörkare öler och den här är tyvärr lite tråkig om man är van vid mörka europeiska öler. Den har dock en fin karaktär och passar bra till lättare mat.

 

Kirin

Kirin Ichiban Shibori

Kirin Ichiban Shibori

Kirin är den näst största tillverkaren av öl i Japan har även de en uppsjö av andra drycker, inklusive whiskey och läskedrycker. Innan Asahi tog över kronan som största bryggare i Japan hade Kirin dominerat marknaden länge. Namnet ”Kirin” kommer från ett typ av mytologiskt monster som finns i hela Asien och används på etiketten till Ichiban som är deras mest populära öl.

Kirin Ichiban Shibori
Ichiban Shibori (eller bara Ichiban) betyder ”första tillverkning” och är en premium lageröl med en väldigt mjuk kropp och krämig skumkrona. Tillverkning använder bara den första satsen av malten och blir därför väldigt ren och saknar den vanliga bitterheten i många öler. Ichiban finns även den på systembolaget men är inte alls lika krämig som originalet i Japan. Den här ölen kommer verkligen till sin rätt när den serveras från tapp då den den blir väldigt mjuk och krämig. Rekommenderas!

Kirin Lager
En hyfsat alldaglig lager som har en större bitterhet än Ichiban Shibori, men är något billigare.

 

 Sapporo

Sapporo Black Label

Sapporo Black Label

Sapporo har tillverkat öl sedan 1876 och är därmed det äldsta bryggeriet som tillverkar öl idag i Japan. De har flera olika ölsorter i sitt sortiment och har även köpt upp Yebisu som är en av de äldsta ölmärkena.

Sapporo Black Label
Black label är Sapporos standardlager som liknar Asahi Super Dry. Den har en frisk smak och bör även den serveras kall.

Yebisu
Yebisu utalas Ebisu men stavas med ett Y på grund av historiska skäl då man använde den numera utdaterade bokstaven Ye (ヱ). Den betraktas som Sapporos premiumöl. Ölen har större bitterhet än de andra Dry-ölen och passar utmärkt till bland annat sushi.

 

Suntory

top_img01

Suntory the Premium Malt’s

For relaxing times, make it Suntory time. Vem kommer inte ihåg scenen från Lost in Translation där Bill Murray försöker sälja Suntory Whishey? Suntory gör även de många andra drycker, inklusive läskedrycker och den populära gröna Midori melonlikören. Deras öl är lite dyrare än de andra, men har en hög kvalitet.

Suntory the Premium Malt’s
Suntorys populäraste öl är en öl som är lite mer besk än de andra japanska ölerna. Den har en svag krona men är fräsch och passar bra till mat eller snacks. Den är inte lika populär som de andra japanska öltillverkarna, men är populärt att ge som present eftersom den är betraktad som lite finare.

 

 

 

Du gillar kanske också...