- Din guide till Japan

Shibuya 渋谷

Shibuya
pulserande stadskärna i västra Tokyo

Shibuya är en av de största stadsdelarna i Tokyo och definitivt en av de mest väligenkända. Här hittar du det senaste inom mode och japansk popkultur, men även ett stort utbud av internationell shopping och matkultur. Området är extremt populärt både för lokalbefolkningen och turister, så räkna med trängsel och storstadspuls. Det är värt ett besök om inte minst för att uppleva den äkta häktiska storstadskänslan som bara Tokyo kan erbjuda.

Shibuyas centrala "Scramble"-korsning

Shibuyas centrala ”Scramble”-korsning

Både JR och metron har stationer vid Shibuya som en viktig knutpunkt i tunnelbanenäten. Det är enkelt att ta sig hit och vidare till andra områden i Tokyo vilket gör det till en bra utgångspunkt för en dag i staden.

 • JR
  • Yamanote-linjen
  • Saikyo-linjen
 • Metro
  • Ginza-linjen
  • Hanzomon-linjen
  • Fukutoshin-linjen
 • Andra
  • Keio Inokashira-linjen (ändstation)
  • Tokyu Den-en-toshi-linjen.
  • Tokyu Toyoko-linjen

Vid stationen

En av de mest välkända områden i Tokyo, om inte Japan, är den stora ”Scramble” korsningen precis utanför stationens huvudingång. Korsningen är omgiven av skyskrapor med jpop, reklamskyltar och stora TV-paneler som spelar reklam dygnet runt. När det blir grönt för fotgängare i korsningen så blir det grönt för alla samtidigt och man korsar åt det håll man vill. Detta kan bli anningen kaotiskt när det är så mycket folk, därav namnet ”Scramble”.

Hachiko

Statyn över hunden Hachiko som väntade förgäves på sin avlidne husse i 8 år är en av de mest populära samlingsplatserna i Shibuya. Här samlas turistgrupper såväl som kompisgäng innan de ger sig ut på stan. Man bör vara beredd på stor folksamling, men trots detta är det faktiskt en bra mötesplats eftersom det är väldigt enkelt att hitta hit, precis mellan JR-stationens huvudingång och Scramble-övergången.

Hachiko-statyn vid ingången till Shibuya-stationen, en populär samlingsplats

Hachiko-statyn vid ingången till Shibuya-stationen, en populär samlingsplats

Dougenzaka

Om du går förbi den kända 109-byggnaden på vänster sida kommer till Dougenzaka-gatan. Här finns många restauranger, biografer, nudelhak, och inte minst barer. Längre upp på gatan finns angränsande red-light område med flertal barer och love hotels.

Center-gai

Häktisk shopping-gata ansluten till Scramble-korsningen. Klädbutiker, popkultur och snabbmat dominerar den här livliga gatan. Väl värt ett besök för att få äkta Shibuya-känsla.

Hikarie

Det nyaste tillskottet i Shibuyas skyline är den lättigenkänneliga Hikarie-byggnaden. Beläget på andra sidan av stationen är det lite av en outsider lite längre bort från det allra livligaste gatorna runt scramble och Center-gai, men väl värt ett besök för shopping och restauranger.