- Din guide till Japan

Pass och visum

Det finns inga särskilda restriktioner att åka till Japan för en europeisk medborgare.

Turistvisum

Som nordisk medborgare får du automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid immigrering från den Japanska passkontrollen. Observera att 90 dagar inte är lika med 3 månader utan det är det datum som står i visumet som gäller.

En del länder kräver att passet ska ha en giltighetstid på minst sex månader, men i Japan räcker det med att passet är giltigt under den tid du ska vistas i Japan.

Som ett led i kampen mot internationell terrorism kräver de japanska myndigheterna sedan november 2007 fingeravtryck och fotografering av alla inresande utlänningar i samband med gränspassage.

Observera att svenska provisoriska pass A4-format, utfärdade av svenska utlandsmyndigheter, ej gäller för inresa i Japan. De gäller endast för utresa ur Japan (t.ex om du tappar bort ditt pass i Japan). De i Sverige utfärdade rosa provisoriska passböckerna är fortfarande giltiga också för inresa i Japan.

Mer information hittar du på swedenabroad.com.

Blanketter

På flyget före ankomsten får man två blanketter att fylla i.

Passkontroll

En blankett med immigrering- och emigreringsinformation. Immigreringsdelen fyller du i och lämnar in till passkontrollen. Emigreringsdelen häftas fast i ditt pass och den kommer du behöva fylla i när du lämnar landet.

Blankett som du fyller i på flygplatsen

Blankett som du fyller i på flygplatsen

Tull

Efter att du har plockat upp ditt incheckade bagage får du gå igenom tullen. Du måste fylla i blanketten för tullen där du uppger om du för med dig någonting som måste förtullas och övriga ägodelar du och din familj tar in i landet.

  • Du får ta med 3 flaskor alkohol till Japan (760cl),
  • 400 cigaretter eller 500g tobak (ungefär 20 snusdosor),
  • 60 ml parfym.

Notera att om du tar med dig stora kvantiteter av reglerade varor kan du få betala avgift per flaska. Detaljerad information finns på Japans förtullnings hemsida.

Tullblankett

Tullblankett