- Din guide till Japan

Geografi

 Höga berg, djupa dalar, rika skogar

Sakurajima i Kagoshima, en aktiv vulkan

Sakurajima i Kagoshima, en aktiv vulkan

Japan är beläget vid Stilla havets västra kust och består bland annat av de fyra stora öarna Honshu, Hokkaido i norr, Shikoku, samt Kyushu i söder. Det finns även omkring 6 848 andra mindre öar samt Okinawa bland Ryukuöarna med ett tropiskt klimat.  Japans ligger mellan de tektoniska plattorna Stillahavsplattan och den eurasiska plattan vilket innebär att landet ligger i ett område med mycket jordbävningar. Detta har bidragit till att Japans yta till cirka 73 procent är täckt av berg, varav ett flertal är aktiva eller inaktiva vulkaner (däribland det högsta berget Fuji, 3 776 m). Japan ligger till stor del i den tempererade zonen (inklusive Tokyo) vilket bidrar till ett klimat med en hög luftfuktighet under sommarmånaderna

Branta berg och dalar i Ibaraki-prefekturen

Branta berg och dalar i Ibaraki-prefekturen

Japan består till 73% av berg, vilket märks så fort man åker utanför städerna. Bergen är oftast karakteristiskt branta och skarpa tack vare de frekventa jordbävningarna som har format landmassorna. Ungefär 10% av världens alla vulkaner finns i Japan, och man kan se aktiva vulkaner på många platser i landet (t.ex. Mt. Aso och Sakurajima i Kyushu). Fuji-berget är en inaktiv stratovulkan som har ett väldigt karakteristiskt konformat utseende. Jordbävningar är vanligt förekommande och någonting som man bör vara medveten om. Vulkanisk aktivitet ger även upphov till de mycket uppskattade varmkällorna (onsen) som finns runt om hela Japan.

Blandskog med bland annat den japanska lönnen

Blandskog med bland annat den japanska lönnen

Det finns många olika typer av träd i skogarna, inklusive bambu och japansk lönn, något som lockar turister från hela världen när bladen skiftar färg under hösten.

De många bergen och stora skogarna gör att det inte finns mycket landmassor kvar för jordbruk och städer, vilket har gjort japan ett av de mest tätbefolkade länderna i världen med 335,84 inv/km2 (jmr Sverige med 21,90 inv/km2).