- Din guide till Japan

Årstider

Japaner är stolta över sina fyra årstider, något som ofta markeras tydligt med festivaler och speciella maträtter. Man kan uppleva allt från fantastiska skidresor i norra Honshu och Hokkaido, till tropiska stränder på Okinawa. Men även på de centrala öarna har årstiderna alltid en speciell betydelse.

Medeltemperaturer

Medeltemperaturen för japanska städer

Medeltemperaturen för japanska städer

För mer information om japanskt väder klicka här.

Årstider

Vår

På våren firas främst körsbärsblomning i skiftet mellan mars/april. Blomningen sker under ungefär två veckor och  varierar från år till år så det finns särskilda körsbärsblomningsprognoser för hela landet. Vädret är oftast behagligt, liknande svensk försommar, och utan större regnmängder.

Sommar

Sommaren i Japan är varm, mycket varm. Jämfört med Sverige kan det röra sig om 10 grader i skillnad då medeltemperaturen i augusti är runt 30+ grader i stora delar av landet. Men det som främst gör skillnaden är luftfuktigheten, någonting som Sverige i princip saknar. Var noga med att dricka ordentligt och var inte rädd för att använda aircondition. Till skillnad från Sverige så använder man mycket fyrverkerier i Japan på sommaren, vilket kan vara otroligt fint att uppleva under t.ex. en festival.

Se upp med att använda för mycket aircondition när du sover. Varmt väder och kall luft bidrar väldigt ofta till s.k. aircondition-förkylning.

Höst

Hösten firas med god mat i form av grytor och stekt fisk, men viktigast är att få titta på höstlövens transformerande färger. Den japanska lönnen (Momiji) är speciellt fin då den går från en klargrön sommarglans, via en stark gulhet, för att tillsist bli en en nästan blodröd färg. Hösten är en klar rekommendation på året då vädret är förhållandevis behagligt runt 10-20 grader runt Honshu området.

Vinter

Något som många kanske inte vet är att Japan har väldigt många bra skidorter som är både välskötta och välbesökta under vinterhalvåret. Många resebolag har speciella Japan-skidresor. Tokyo-området får sällan snö, men vinden gör ändå att det kan bli väldigt kallt, så packa ordentligt. På vintern äter man ofta grytor (nabe), oden (kokta grönsaker m.m.). Julen har på senare blivit kommersialiserad, men den viktigaste högtiden är nyåret då många reser tillbaka till sina familjer.