- Din guide till Japan

Sushi

Sushi är japans nationalrätt och garanterat det som flest folk känner till om landets matkultur. Även om den svenska sushin generellt sett håller en hög kvalité på lax och räkor så är den japanska sushin ganska annorlunda. Det var faktiskt ganska ovanligt med lax-sushi i Japan fram till för ett par år sedan, först då det att den hade blivit populär i andra länder tillgången på lax var mer stadig. Men när du beställer sushi i Japan så kan du garanterat få en överraskning över det stora utbudet av fisksorter med allt från tonfisk till ål och fiskar vi knappt vet vad de heter i Sverige.

Sushi är, tillskillnad från vad många tror, inte till huvuddel den råa fisken. Det finns nämligen sushi som har friterat kött eller grönsaker som topping, även om de är ganska ovanliga. Med andra ord, sushin är inte fisken, utan den tillagade riset, och sättet som rätten serveras på. Sushi-riset tillagas med en svag ris-vinäger, socker och salt för att sedan svalna till rumstemperatur innan man tillagar sushi-biten.

Sushi-varianter

Det vanligaste sushi-varianterna är de som vi kan hitta även på våra svenska sushi-barer, men det finns några snabbvarianter också som är enklare och ibland större. Det som utmärker en bra sushibit är att du ska kunna ta hela biten i munnen utan att bita av den, även om det kan bli en stor munfull. När man skriver ihop sushi-varianten med ”sushi” så skriver man z istället för s; tex nigiri+sushi blir nigirizushi.

Nigirizushi (握り寿司)

Tre varianter av maguro-nigiri

Den kanske vanligaste och biten som man tänker på när man tänker på sushi. En ”handfull”, alltså den bit som har en topping ovanpå en risbädd. Doppa fiskdelen lätt i soyan, du vill inte ha detpå riset. Nigiri-sushi är den mest generella biten och kan egentligen ha vilken topping som helst, så sushi-kocken kan vara kreativ. Men de vanligaste varianterna är med en fiskbit som är formad efter risbädden så att de bildar en enhet.

Makizushi (巻き寿司)

<a href="http://www.sirogohan.com/hoso.html">Bild ifrån sirogohan.com</a>

Tunn maki-sushi

Sushi-rulle. Dessa bitar är gjorda av rullar som består av en risbädd på ett blad av sjögrräs (nori) som har rullats ihop till en liten rulltårteformad längd och sedan skurits till munsbitar. Det finns tunna och tjocka makizushi-rullar. De tunna rullarna innehåller vanligtvis bara en ingrediens, medan de tjocka rullarna innehåller ett par stycken, te.x. tonfisk, gurka och avokado.  Sjögräset i sig är lite salt så vanligtvis behövs det inte någon extra soyasås. Det är bäst att äta hela biten med en gång eftersom om man biter av den är det stor risk att den faller isär. Utanför Japan har även en inverterad variant där riset är på utsidan blivit populär.

Temakizushi (手巻き寿司)

Temaki-rulle

Detta är en trattformad sushi-rulle som vanligtivis äts som ett snack eller mellanmål eftersom de inte är så stora. De ska alltid ätas färska eftersom sjögräspappret som håller ihop paketet annars kan bli fuktigt och segt. Eftersom de är för stora att hållas med ätpinnar äter man de med händerna som en onigiri (risboll). Innehållet varierar, men populära varianter innehåller lax eller spicy tuna.

Chirashizushi (ちらし寿司)

<a href="http://takachans-obentou.blog.ocn.ne.jp/obentou/2007/03/post_2a16.html" target="_new">Bild ifrån Takachans obento-blogg</a>

Chirashizushi med rå fisk och sjögräs på en risbädd

En skål med ris täckt av olika typer av rå fisk och grönsaker. Denna variant är enklare och snabbare att tillaga och kan oftast vara ett billigare alternativ för att bli mätt då du får ganska mycket ris i skålen. Det finns lite olika varianter av chirasizushi, tex kan ingredienserna vara blandade i riset som en pyttipanna, men vanligast är att du äter den som annan sushi där du själv tar ris från skålen och en bit fisk. Tänk på att riset blir svårt att hantera om det får soya på sig, så doppa bara fisken i soyan.

Ett sushi-lunchset i Tokyo

Topplistan

Här är listan på mina favoritbitar som du bör testa.

 

10. Åttarmad bläckfisk
(Tako) Åttaarmad bläckfisk

Väldigt seg rå bläckfisk, kan vara svårt för vissa. Men den är väldigt god och bör absolut testas.

9. Ål
(Unagi) https://www.flickr.com/photos/avlxyz/2648979137

God sushi-bit som är inlagd i en soya-baserad sås. Den ka ha många små ben, men de är oftast så små att det går att äta.

8. Tioarmad bläckfisk
(Ika)Tioarmard bläckfisk

Den tioarmade bläckfisken är också lite seg, men något snällare än den åttarmade.

7. Makrill
(Saba)https://www.flickr.com/photos/jpellgen/3602632120

Makrill marineras när den används till sushi eftersom den inte håller så länge annars. Passar bäst utan soya.

6. Sjöborre
(Uni)https://www.flickr.com/photos/istargazer/8037627840

En delikatess, och därför lite dyrare. Lite slemmig karaktär men fantastiskt god.

5. Lax
(Shake/Sake)https://www.flickr.com/photos/torbus/8102962132

Lax. Lax kan vi. Den snälla konsistensen har gjort den en favorit världen över.

4. Laxrom
(Ikura)
https://www.flickr.com/photos/takaokun/5406593327/in/photolist-9eLcQk-9su2vg-9sx19A-9sx1d9-7hpXbv-983qfA-9eLpWe-aYzRWk-3hNmad-4RTGhS-ey6prp-5h2KAz-Ezahj-4RPy8T-4znhpn-5g768t-drfBPK-aheh24-ahh43W-f13CMC-9kUWWA-4DC7je-5HLmsm-ERZT9-o47TxM-5dDpcR-ES16x-4THHQ7-5HG3S2-6WES1y-krprA6-6ceyZ-4a5RPE-7c5HAj-6jq2Cc-drfwyV-aEHgrJ-oukU1-8BVGgm-3sy67-3hHRgV-5pVnt7-6zRqSA-cy7gM-95FYxR-btCoKb-Kt5u9-btCAN1-4yrZ4a-ahdZFV

Stora laxromkorn som är vattniga på insidan. Finns även en variant med en liten bit gurka.

3. Stekt ägg
(Tamagoyaki)http://www.kikkoman.eu/consumer/recipes/r/tamago-sushi-1/

Stekt ägg passar jättebra till sushi och rensar paletten.

2. Friterad tofu
(Inari)https://www.flickr.com/photos/stuart_spivack/386159298

Trots att den är friterad så är den vattning och mjuk. En favorit med mycket smak.

1. Tonfisk
(Maguro)Tonfisk
Bra tonfisk är svårt att hitta i Sverige. Det finns många olika varianter av kvalité på tonfisk i Japan där de dyraste bitarna kan kosta flera hundra kronor styck.

Hur var det nu med sojan och wasabin?

Många i Sverige tycker om att ha rikligt med soya till sushi, men egentligen ska du aldrig ha soya på själva riset. Anledning är att dels blir det svårt att hantera riset då det lätt faller isär, men också att det är väldigt lätt för soyan att sugas upp av riset och att det då tar över all smak. Vänd istället på sushi-biten och doppa fisken i sojan. Om sushi-biten har en egen sås, som te.x. unagi (ål), så ska du heller inte ha någon soya till. Tänk på att det är fisken och risets smaker inte ska försvinna, för de är ju ganska subtila.

Enligt de finare etikettskolorna ska man aldrig ha wasabi i soyan, men tycker man om det så finns det ingen anledning till att inte ha det. Många gör det även i Japan. Sushikocken ska tillaga sushin med tillräckligt mycket wasabi på biten så att det ska bli gott, men vill du så kan du såklart alltid ta lite till.

 

Du gillar kanske också...