Nudlar! Ramen, udon, soba? Vad är skillnaden? av Niclas Fagerholm · Publicerat 1 april, 2017 · Uppdaterat 10 april, 2020 Smakrika tokushima-nudlar från Todai ramen med mycket kött och tillbehör NudlarRamenSobaUdon 麺Nudlar har länge associaterats med billig studentmat i Sverige men har på senare blivit mer accepterat och vi ser t.ex. fler och fler trendiga ramen-restauranger runt om i landet. Men man brukar dock säga att det finns lika många varianter på nudlar som det finns varianter på pasta, om inte mer. Nudlar på restaurang i Japan går att beställa snabbt och kan vara en fantastisk (och billig) upplevelse som du absolut inte bör missa på din resa. Skippa snabbnudlarna med saltpaket och upptäck riktiga nudlar! Ramen En skål tonkotsu-ramen från den populära kedjan Ichiran ramen ラーメン Ramen är nudlar i smakrik soppa/buljong med olika tillbehör som långkokt fläsk, smaksatta halvkokta ägg och fräscha grönsaker. Det finns många olika varianter av ramen som bör utforskas var för sig. De vanligaste har nudlar som är ”al-dente” som därför bör avnjutas snabbt när de är varma så att de inte blir för sladdriga. Blir du inte mätt kan du vanligtvis beställa in 替玉 (kaidama), dvs nudelpåfyllning som du lägger i skålen. En skål ramen kostar runt 1000¥ (〜80kr) och extra nudlar. Vanligt tillbehör för den hungrige är även gyoza eller en skål ris. Det finns många olika baser, men de vanligaste och mest populära är: tonkotsu- (kokt fläskbensbuljong), soya-, miso-, och shio-ramen (salt). Shoyu nudlar med klassiska tillbehör Soja-nudlar med lättare buljong, naruto-fiskkakor och fläskkött Miso ramen med en stor härlig portion färsk lök Vanliga tillbehör är till exempel löskokta ägg med soya-smak, långkokt fläsk (chashu), sjögräs, grönsaker, gräslök med mera. Tunna nudlar kan ofta beställas hårdare(かため) eller mjukare(柔らかめ) på många ställen. ばりかた 固め 普通 柔らかめ barikata katame futsuu yawarakame Extra hårda Hårdare Normal Mjukare Du kan även ofta välja hur tjock/smakrik du vill ha soppan. ”Kotteri” är fetare, oljigare, och har mer smak. ”Assari” är lättare och tunnare i smaken. Udon Udon-nudlar är matigare och tjockare än andra nudlar うどん Om du vill ha mer matiga nudlar så är Udon för dig. Man sörplar vanligtvis i sig en udon-nudel åt gången eftersom de är mycket tjockare än ramen-nudlar. Buljongen eller soppan är vanligtvis svag med smak av lök och soya, men du kommer få tillbehör som förstärker smakerna. Du får till exempel friterade fiskkakor, tempura, och olika grönsaker. Vanligtvis är skålen med nudlar inte så stor dock, så du kan ofta behöva beställa in andra smårätter så som risskålar eller tempura. Udon-nudlarna är tjockare än andra nudlar Ofta får du goda tillbehör till udon-nudlarna Vanliga tillbehör i skålen är till exempel fläsk, tempura, fiskkakor, friterad tofu (kitsune), grönsaker eller tanuki (bitar av friterad smet). Notera att du vanligtvis får en eller ett par tillbehör, inte allt på samma gång. Soba Varma soba-nudlar med en bit naruto (fiskkaka) och spenat そば Soba-nudlar är tekniskt sett glutenfria eftersom de ska vara gjorda av bovete, men vanligtvis involverar tillverkningsprocessen en del vanligt vete så är du allergiker bör du fråga för säkerhets skull. Texturen är hårdare än andra nudlar eftersom de inte innehåller gluten, smaken är dock liknande. Vanligtvis får du någon slags av tempura eller fiskkaka tillsammans med buljongen. Du kan även få wasabi och lök för att förstärka smakerna. Kalla soba-nudlar med olika tillbehör och buljong för att doppa i Ett lunchset med kalla soba-nudlar och tillbehör Nudlar, nudlar, nudlar… och lite curry. Lunchrestaurang i Tokyo. Du kan njuta av soba-nudlar både kalla och varma! Kalla soba-nudlar serveras på en tallrik tillsammans med en skål med buljong som du kan doppa nudlarna i. I buljongen kan du lägga i purjolök och wasabi. Kalla soba-nudlar är ett perfekt lätt lunch-alternativ på heta sommardagar.
Ichiran Ramen 15 januari, 2009 av Niclas Fagerholm · Published 15 januari, 2009 · Last modified 11 mars, 2017