- Din guide till Japan

博多 Hakata

Hakata var faktiskt en oberoende stad fram till 1889 då den slogs samman med grannstaden Fukuoka och staden döptes helt enkelt bara till Fukuoka. Detta kan vara förvirrande för turister som kommer in med Shinkansen-tågen eftersom Fukuokas tågstation fortfarande heter Hakata så det är enkelt att tro att man har anlänt till fel stad.

Hakata har haft ett stort inflytande på hela området och bland annat den kända Hakata-dockan, Hiyoko-konfektyr och Torimon-godis är populära souvenirer för turister. Canal City är ett stort shopping center som ligger i närheten av Hakata i området Nakasu och är centrerat kring en kanal med fantastiska vatten- och ljusshower.

Den lokala dialekten i området kallas Hakata-ben (博多弁) och låter aningen brysk jämfört med andra japanska dialekter. Det kan vara svårt även för andra japaner att förstå sig på, men försök gärna att använda hakata-ben!

なんばしよっと?
Hur är läget?

よっかよっか!
Ok! Inga problem!

この席、とっとっと?
Är den här platsen tagen?

とっとうと
Den är tagen

Området är även känt för en rad olika maträtter. Mest känd är Hakata-ramen (博多ラーメン), eller Hakata-nudlar, som har blivit en sensation på senare tid i hela Japan. Den består av kokta grisben som ger en buljong med väldigt mycket smak, men doften utanför restaurangerna kan vara lite mycket för vissa. En annan känd rätt är ”Mentaiko” (明太子) som är en marinerad kryddstark fiskrom. Den passar jättebra till en skål ris men det går även att äta den som den är utan problem. Det finns även onigiris (risbollar) med mentaiko som fyllning. Jättegott!