- Din guide till Japan

福岡 Fukuoka - Största staden i Kyushu

Fukuoka är södra Japans största stad och således även ön Kyushus största stad. Området är känt för sina goda nudlar och vänliga befolkning och staden har flera gånger korats som en av världens bästa städer att bo i med en fantastisk blandning av natur och storstadsvimmel. Det kan vara förvirrande för besökare till Fukuoka som kommer med Shinkansen-tåget eftersom stationen faktiskt bara heter Hakata av historiska skäl då den moderna staden Fukuoka slogs samman med Hakata år 1889.

Fukuoka är en viktig hub i Asien och det är faktiskt närmre till Shanghai och Seoul än vad det är till Tokyo. Staden har historiskt sett varit en viktig handelspunkt och det var bland annat här som mongolerna gjorde sina försök att invadera Japan som dock blev avbrutna av mäktiga tyfoner som sedan har kommit att kalla Kamikaze (gudomlig vind). 

Innerstadskommuner

Staden består av 7 olika innerstadskommuner (), eller ”wards”, som lyder under Fukuokas rättsväsende. De olika innerstadskommuner har i sin tur egna stadsdelar och områden. Tågstationen ligger i Hakata-ku och är även döpt efter området.  Chūō-ku är det mest centrala området och innehåller bland annat det livliga Tenjin som brukar liknas vid Tokyos Shinjuku-område.

  1. Higashi-ku
  2. Hakata-ku
  3. Chūō-ku
  4. Minami-ku
  5. Jōnan-ku
  6. Sawara-ku
  7. Nishi-ku
<p><a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wards_of_Fukuoka_City_Japan.png#/media/File:Wards_of_Fukuoka_City_Japan.png">Bild från wikipedia, modifierad.</a><br>"<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wards_of_Fukuoka_City_Japan.png#/media/File:Wards_of_Fukuoka_City_Japan.png">Wards of Fukuoka City Japan</a>" by <a href="//fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Ningyou" class="extiw" title="fi:Käyttäjä:Ningyou">User:Ningyou</a>. Licensed under <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5">CC BY-SA 2.5</a> via <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/">Wikimedia Commons</a>.</p>