- Din guide till Japan

Gyoza och andra dumplings

Kokta och stekta gyoza
Kokta och stekta gyoza

餃子I Sverige pratar vi ofta om dumplings eller kanske ”potstickers” som ett ganska samlat begrepp. Men i Japan och andra delar av Asien finns en hel uppsjö av olika varianter och  tillagningssätt. De flesta dumplings-varianter man äter i Japan kommer ursprungligen från Kina och andra asiatiska länder, även om vissa så klart har fått en japansk twist.

Du hittar ofta dumplings som sido-menyer i ramen-restauranger eller kinesiska restauranger, men det finns även restauranger som helt specialiserar sig på dumplingsmenyer. Många varianter finns att köpa i japanska supermarkets eller i matavdelningen i department stores.

Gyoza (餃子)

Stekta gyozas

Stekta gyozas

Gyoza är definitivt den vanligaste typen av dumplings i Japan och äts ofta som tillbehör till andra rätter, t.ex ramen eller chahan (stekt ris). Ursprungligen från kina, de är vanligtvis fyllda med bland annat vitkål, vitlök, nira-lök, och fläskkött. De steks först i olja för att bli krispiga för att sedan ångas med vatten direkt i stekpannan. Det finns även varianter som inte är krispigt stekta utan bara kokta eller ångade. Testa till exempel Gyozalo i Harajuku som bara har två saker på sin meny: stekta eller kokta gyoza. Ofta får du en chilli-baserad dippsås, eller så kan du blanda till en egen baserad på soyasås, vinäger, och lite chilliolja (rayu).

I Japan hittar du ofta färdiga gyoza-skal i supermarkets, så hemmalagade gyoza är ett populärt och hyfsat enkelt alternativ.

Andra varianter av dumplings

Även om gyoza är den mest populära varianten så finns det många andra typer av dumplings. Du kan hitta många varianter i supermarkets eller i department stores, men du hittar även många kinesiska restauranger med autentiska kinesiska varianter.

Varierat utbud av olika dumplings i en supermarket

Varierat utbud av olika dumplings i en supermarket

Shoronpo (小籠包)

Den här dumplingsvarianten kommer ofta i en bambulåda som används vid ångningen. De är större än andra dumplingsvarianter och helt tätslutna på toppen för att hålla inne alla goda vätskor. Du hittar oftast shoronpo i kinesiska restauranger eller speciella shoronpo-restauranger. Var försiktig när du äter eftersom innehållet kan vara väldigt varmt.

Shoronpo, ångade och tätslutna dumplings

Shoronpo, ångade och tätslutna dumplings

Shumai (シュウマイ)

En mer traditionellt kinesisk dumplings-variant är shumai. De kan bestå av olika innehåll, men ofta fläskkött eller räkor och är oftast öppna på toppen. De är runda eller avlånga i formen men mindre än shoronpo (ungefär lagom för en stor munsbit). Du kan hitta dem i kinesiska restauranger eller till exempel vid matavdelningen på större department stores som ett trevligt picnic alternativ.

Nikuman (肉まん)

Ett enklare alternativ som du kan hitta i princip i vilken convenience store som helst är de omåttligt populära ”nikumans”. Niku betyder kött, och de kommer oftast med fläsk och lök. Nuförtiden finns dock även andra moderna varianter som till exempel pizza-man och curry-man. Degen är extremt luftig så förvänta dig inte att bli väldigt mätt, men testa gärna en nikuman istället för att ta en till exempel en varmkorv eller macka om du behöver ett snabbt mellanmål ute på stan.

En nikuman från convenience store, snabbt och gott mellanmål

En nikuman från convenience store, snabbt och gott mellanmål

Momos

Även om de flesta dumplings-varianter kommer från det kinesiska köket så finns det andra varianter. En populär variant är Momos som kommer från det nepalesiska köket. Vanligtvis används dock inte fläskkött, utan biff, lamm, eller buffel. Det är lite mindre till storleken och kommer med en kryddig dippsås.

Momos, en nepalesisk delikatess

Momos, en nepalesisk delikatess