- Din guide till Japan

Det kan vara svårt att hitta en skräpkorg ute på stan

Rena gator i Tokyo
Rena gator i Tokyo

Trots att Japan är ett extremt renligt land så kan det vara förvånansvärt svårt att hitta en soptunna när man väl behöver en ute på stan. Att se folk som skräpar ner är ovanligt, så det kan ibland vara svårt att förstå vart allt skräp tar vägen.

Det finns ett par olika anledningar till varför Japan är så rent men har så få soptunnor.

Den största anledningen till bristen på publika skräpkorgar är på grund av tidigare terroristattack i Tokyo 1995 då domedagskulten Aum Shinrikyo släppte lös Sarin-gas i tunnelbanan just genom att lämna paket i skräpkorgar. Efter detta har man varit väldigt försiktig med antalet publika skräpkorgar. Detta kan låta konstigt då populära turistattraktioner ofta idag har skräpkorgar just pga folkmängderna.

Man pratar också om att färre soptunnor faktiskt gör så att man skräpar ner mindre. Detta kan låta bakvänt, men man såg faktiskt en skillnad i nedskräpning innna och efter borttagandet av soptunnor och skräpkorgar. Överfyllda skräpkorgar är kanske enkelt att lägga mer på, medans rena gator förblir (förhoppningsvis?) rena.

Du hittar oftast skräpkorgar utanför convenience stores

Du hittar oftast skräpkorgar utanför convenience stores

Ytterligare annan anledning är kanske att man inte går och äter/dricker ute på stan lika mycket som i Sverige. Du får t.ex. ofta inte röka när du går.  Köper du ett mellanmål, glass,  eller dryck så är det vanligare att man stannar vid butiken där man inköpte för att sedan lämna skräpet där eller ta med sig skräpet tills dess att man kan göra sig av med det korrekt.

Tips för att hitta skräpkorgar

Convenience stores har ofta utanför ingången.
Tågperonger
Turistattraktioner, så som Shibuya och Omotesandos shopping-gator.
Shopping centrum, tex Aeon och större komplex utanför städerna.
Dryckautomater har ofta skärpkorgar men endast  för petflaskor och burkar.
Plastpåse från convenience stores kan t.ex. vara ett bra alternativ att lägga använda kaffekoppen i.

Du gillar kanske också...