- Din guide till Japan

10 viktigaste etikettsreglerna att tänka på vid matbordet

När du går på restaurang i Japan är det viktigt att tänka på vett & etikett. Här är det 10 viktigaste reglerna att tänka på för smälta in på bästa sätt.

Etikett vid bordet

1. Pinnar i riset:

Lämna aldrig pinnarna i riset så att de står rakt upp, utan lägg de istället på pinnstödet. Att lämna pinnarna i riset på detta sätt är en tradition på begravningar då man offrar en sista skål med ris till den avlidne.

2. Ge och ta mat med pinnar mellan två personer 

Om någon ger en matbit till någon vid matbordet, ta aldrig emot med pinnarna! Lägg istället maten på en tallrik som ett mellansteg. Även det här är en tradition under begravningar, då två personer tillsammans tar en och samma benbit från den kremerade avlidne med pinnar och lägger i en skål.

3. Pinnar på bordet

Lägg aldrig pinnar direkt på bordet, det anses ohyfsat (och kladdigt!). Lägg de istället på stödet, eller t.ex. på kanten på risskålen.

4. Vänta med att skåla 

Vänta alltid med att dricka första gången tills alla vid bordet har fått sitt glas för att tillsammans utbringa en skål (”kanpai!”). Vatten och te som serveras när du sätter dig är dock vanligtvis ok att tjuvstarta med.

5. Sörpla nudlar

Sörplande av nudlar är inte bara uppmuntrat, det är så man korrekt äter nudlar. Eftersom nudlarna kan vara skållheta så kyler man ner dem när man sörplar och får även in alla aromer i gomen. Detta gäller inte för vanlig pasta.

6. Säg ”itadakimasu” när du börjar äta 

”Itadakimasu” betyder ungefär ”jag tar emot” och sägs vanligtvis tillsammans innan man börjar äta. Du kan även säga ”gochi sou sama deshita” när du har ätit klart (”jag tog emot”).

7. Prata i telefon

Talar du i telefon, ta det utomhus. Man kan allt se folk som pratar i telefon under lunch, men generellt sett: ta telefonsamtal utomhus. Det är inte ovanligt att man faktiskt blir tillsagd om man är för högljudd. Sätt även gärna mobilen på ljudlöst när du kan.

8. Prata med mat i munnen

Täck för munnen med din hand om du pratar med mat i munnen. Tänk på att inte heller göra ”smackande” ljud.

9. Använd din våtservett innan du börjar äta 

Använd din våtservett (”oshibori”) innan du börjar äta, inte efter! Vik den prydligt och lägg den bredvid din tallrik när du äter. Du kan använda den istället för att slicka på fingrarna.

10. Använd inte dina egna pinnar till delade rätter 

Ofta finns det pinnar eller tillhyggen för att kunna ta av mat som delas mellan flera personer. Använd aldrig dina egna pinnar som stoppar i munnen om det inte är ett intimt sällskap bland nära vänner eller liknande. Du kan till exempel vända på pinnarna och använda baksidan om du vill ta av en delad rätt.

För mer tips för att gå på restaurang besök den här artikeln.

Du gillar kanske också...