- Din guide till Japan

Du behöver aldrig ge dricks i Japan

Du behöver aldrig ge dricks i Japan
Du behöver aldrig ge dricks i Japan

När man reser till många länder kan det vara svårt att anpassa sig till en drickskultur eftersom vi normalt inte ger så mycket i Sverige. I Japan är det dock enkelt: du behöver aldrig ge dricks. Om du försöker att lämna något extra på te.x. en restaurang kommer du garanterat få pengarna tillbaka. Det är snarare jobbigt för personalen bakom kassan än omtänksamt av dig eftersom det blir komplicerat att hantera de extra pengarna. Personalen får generellt sett tillräckligt bra betalt så priset ska alltid täcka alla kostnader.

Detsamma gäller i taxi och andra servicebutiker. Tänk på att Japan är fortfarande i stort och mycket en cash-is-king-kultur så det är alltid bra att ha kontanter på sig.

I vissa butiker kan man se skålar vid kassan med småmynt (1- och 5-yensmynt vanligtvis). Dessa är inte skålar för dricks, utan snarare en skål där du kan ge och ta om du behöver lite extra för att komma upp jämt till ett pris när du ska betala men saknar det där sista 1-yen-myntet. 1 yen är motsvarande 7 öre så det blir lätt mycket i plånboken, vilket innebär att det kan vara bra att kunna lasta av ibland.

Du gillar kanske också...