- Din guide till Japan

Eluttag

Elkontakt av typ A, eluttag av typ B

Kontakt av typ A, eluttag av typ B

Man använder elkontakter av typ AB i Japan vilka består av två platta kontakter, vilket är samma kontakter som används i USA och andra delar av världen. (Typ A har två hål, typ B har ett tredje för jordning). För jordning används också ofta en separat gul/grön kabel (te.x. för tvättmaskiner). Se upp om du köper en reseadapter som bara har tre pinnar då den inte alltid går att använda. Volttalet ligger på 100V, vilket är ovanligt (Sverige har 230V, USA har 120V). Av historiska skäl så ligger frekvensen på 60Hz för västra Japan (Osaka, Kyoto, Fukuoka, Okinawa mfl.) och 50Hz för östra Japan (Tokyo, Yokohama, Sendai, Sapporo mfl.), men detta är vanligtvis inget som helst problem.

Kontakt AB
Strömtyp Växelström (AC)
Volt 100V
Frekvens 50/60HZ
Svensk elektronik i Japan

Du kan använda en reseadapter för det flesta elektriska apparater, men var noga med undersöka om just din apparat tål 100V. Om den inte gör det behöver du en transformator, men räkna inte med att det alltid finns för utlåning på hotell. T.ex. så kommer svenska hårtokar som inte är gjorda för 100V att gå på väldigt låg energi.

Tips: köp en billig USB-laddare i  en convenience store.

Japansk elektronik i Sverige

Om du köper elektronik i Japan bör du också dubbelkolla att 230V stöds om den ska användas i Sverige. Kameror, datorer, mp3-spelare m.m. brukar ha laddare som stödjer 100-230V så det brukar inte vara något problem, men vanlig hemmaelektronik (så som lampor, högtalare, m.m.) kan behöva en transformator som kan vara både dyr och otymplig.

Du kanske även är intresserad av att shoppa elektronik i Tokyo.

Om 230V inte stödjs skadar det garanterat apparaten och det kan börja brinna!

Titta på kjell.com:s guide för mer information