- Din guide till Japan

Kimono och Yukatas

Kimonon är en högtidsdräkt som bärs tex vid skolavslutning och bröllop
Kimonon är en högtidsdräkt som bärs tex vid skolavslutning och bröllop

Kimono, yukata och jinbeis är alla traditionella japanska plagg som bärs vid olika tillfällen och i olika miljöer.

着物Kimonon är ett traditionellt japanskt plagg som har burits av män, kvinnor och barn i århundraden. Den består av en enda tyglängd som lindas runt kroppen och fästs med ett skärp som kallas obi. Kimonos är vanligtvis gjorda av silke och är dekorerade med invecklade mönster, som ofta föreställer naturen eller scener från vardagslivet. De bärs vanligtvis med ett antal tillbehör, som zori-sandaler, en haorijacka och en mängd olika ornament. Att bära kimono är en gammal tradition i Japan och betraktas som en konstform. En äkta kimono ska vara av hög kvalitet och kan kosta flera tiotusentals kronor.

 

 

Du kan hyra kimonos och yukatas i te.x. Kyoto och Tokyo

Du kan hyra kimonos och yukatas i te.x. Kyoto och Tokyo

Obi är ett skärp som knyts runt midjan för att hålla kimonon på plats. Det är en lång, smal remsa av tyg som finns i olika färger, mönster och stilar. Vilken typ av obi som bärs bestäms av tillfället och individens personliga stil. Obin måste knytas på ett speciellt sätt, en så kallad Obi-musubi rosett.

En obi-musubi är en rosett som knyter ihop kimonon

En obi-musubi är en rosett som knyter ihop kimonon

 


浴衣Yukata är en typ av lättare kimono i bomull som bärs vanligtvis under de varmare månaderna. Den är tillverkad av lättviktigt tyg och är ofta mönstrad med färgglada mönster, till exempel blommor eller geometriska mönster. Yukatas bärs vanligtvis av både män och kvinnor och ses ofta på festivaler och andra utomhushändelser. Till skillnad från traditionella kimonor, som bärs med ett antal tillbehör och kräver en komplicerad process för att tas på, är yukatas lätta att ta på sig och kräver inga särskilda förberedelser för att tas på. De är också billigare än traditionella kimonos, vilket gör dem till ett mer lättillgängligt alternativ för dem som vill uppleva de traditionella japanska kläderna. Särskilt under sommarfestivaler och fyrverkerier är det mångas som bär yukatas.

 

En jinbei är ett typ av avslappnat sommarplagg som bärs av både män, kvinnor, och ofta barn. De är tillverkade av lätt bomull och bärs vanligtvis med sandaler eller andra bekväma skor. Jinbeis bärs ofta till stranden, på picknickar och andra utomhusaktiviteter, men också som ett vardagligt plagg hemma.

En jinbei är ett enklare plagg som kan användas hemma

En jinbei är ett enklare plagg som kan användas hemma

Kimono, yukata och jinbeis är alla viktiga delar av den japanska kulturen, och de bärs med stolthet av många människor i Japan. Det är vackra och mångsidiga plagg som passar perfekt vid många olika tillfällen, och de är ett fantastiskt sätt att uppleva och uppskatta den japanska kulturen.

Du gillar kanske också...