- Din guide till Japan

Njut av körsbärsblomning och hanami

Körsbärsblomning heter sakura () på japanska och är en väldigt viktig del av den japanska våren. De karakteristiska rosa blommorna blommar endast under en kort tid, vanligtvis i början av april, och överallt kan man se så kallade hanami-partyn där folk har picnic under träden. Det är så populärt att det kan vara i stort sett omöjligt att hitta en plats under de finaste träden. Både privatpersoner, kompisgäng och företag samlas för att ta en fika eller en öl under blommorna (helt ok att dricka alkohol i parker).

Via <a href="https://www.flickr.com/photos/31029865@N06/16153169143/in/photolist-6bmLb5-rgBc1L-qBpdqg-reSaSK-rhwN1E-ry4ZiS-rz1iTD-rz1An1-qC7EK9-rgC58h-rxyjzS-rihBHu-rgAin5-rzKdmS-qD4yKc-rihBVy-rigubf-rihBtm-rgC3iq-4ByfEU-4ByvNA-4Bu3Hn-4ByrJY-4BytVN-4By8bJ-4BtPJP-4By9jN-4BtJ9V-4BxXvN-4Byav7-4BxYDG-4BxVcN-4BubTK-4Bu4KX-4BtJHk-4BtKjc-4Bydjs-4BtBBr-9y2b9E-9y23Gq-9xYhog-7QgM1N-6f39o4-6aTKE2-7QgLEj-6f5oGw-6c4rxQ-6c4rxW-6f5oGA-bKM8xP" target="_blank">Flickr</a>

Eftersom det är så populärt med körsbärsblomningen så finns särskilda sakura-prognoser som förutspår när och var sakuran ska blomma, liknande väderprognoserna på nyheterna. Det kan vara både dyrt och svårt att hitta hotel ifrån slutet av mars till början av april, särskilt på populära turistattraktioner som Kyoto.

Sakura-prognos 2015 för olika städer i Japan.

Sakura-prognos 2015. Via weathermap.jp

 

I Tokyo kan man gå till någon av de stora parkerna, te.x. Ueno-, Shinjuku-, och Yoyogi-parken, och det finns även många fina åskådningsplatser längs med floderna runt Chidorigafuchi och Sumida. I Osaka njuter man med fördel längs Kema Sakuranomiya, eller vid Osakas slott.

Körsbärsblommor i Sverige

I Stockholm firas ”Körsbärsblommans dag” i Kungsträdgården varje år då särskilda japanska evenemang hålls. Du kan hitta japansk mat och hantverk m.m, samt många entusiaster med kameran i högsta hugg. Förvänta dig att kunna se de rosa blommorna i början av April, beroende hur tidig våren är.

Sakura

Det fina i förgängligheten

Sakuran har haft en stor roll inom modern och traditionell japansk konst och finns bland annat avbildad på baksidan av 100 yen-myntet . Blommorna har traditionellt ansetts vara en symbol för skönhet och en snabb död, vilket kan härledas till buddhistiska övertygelser och används därför även som en symbol för den mänskliga dödligheten. Den korta tiden som sakuran står i blom har säkert bidragit till att det blivit ännu mer speciellt och när sakura-träden ”snöar” av sina sista kronblad ved man att sommaren är på intåg.

Du gillar kanske också...