- Din guide till Japan

Ryokan – traditionella Japanska gästhus

Ett tradionelt washitsu-rum med tattmimattor
Ett tradionelt washitsu-rum med tattmimattor

En vistelse på ett traditionellt japanskt pensionat, eller Ryokan, är en unik och oförglömlig upplevelse som ger en inblick i landets rika kulturarv. Ryokans är traditionella värdshus som har sitt ursprung i Japan och finns över hela landet, ofta på natursköna platser som vid havet eller i bergen.

Ett traditionelt ryokan-rum med tatamimatta och sittbord

Ett av de utmärkande kännetecknen för en ryokan är tatamimattan, som ger en bekväm och naturlig yta att sova på. Ryokans har vanligtvis också gemensamma bad, eller onsen, som är en integrerad del av den japanska badkulturen. Dessa varma källor kan likans vid bastus då de är oftast könsseparerade och du får inte ha på dig badkläder.

Ett bad i en onsen är alltid en högpunkt när du besöker ett ryokan

En vistelse på en ryokan ger också möjlighet att prova det traditionella japanska köket, känt som kaiseki, som tillagas noggrant med färska ingredienser av högsta kvalitet. Kaiseki-måltiderna serveras vanligtvis i en privat matsal och är en fest för sinnena, med varje maträtt noggrant arrangerad och presenterad. Vissa ryokan har även buffet istället där du kan uppleva alla olika typer av högkvalitativ japansk mat, och förstås ta mer av det du tycker bäst om!

Njut av olika japanska rätter i buffen efter att du har tagit ditt bad

Förutom det bekväma boendet och den utsökta maten ger en vistelse på ett ryokan möjlighet att uppleva det traditionella japanska levnadssättet och delta i aktiviteter som meditation, kalligrafi och teceremonier.

Lokalt fångad fisk är vanligt som sashimi och andra förrätter

På det hela taget är en ryokanvistelse ett måste för alla som vill fördjupa sig helt i den japanska kulturen och njuta av en unik och avkopplande upplevelse.