- Din guide till Japan

Origami

Origami-trana

Okänd författare 1797 [Public domain], via Wikimedia Commons

Okänd författare 1797 [Public domain], via Wikimedia Commons

Origami ( 折り紙) är det japanska hantverket att vika papper. Traditionen har funnits länge i Japan och återfinns idag över hela världen. Även om papper och pappersviknining som konstform har funnits i både Asien och Europa oberoende av varandra så benämner man oftast konstformen med den japanska termen även internationellt.

Den första kända boken i konstformen i Japan är Senbazuru orikata, som bland annat beskriver hur man viker en trana, men andra böcker och dikter skriver om origami redan på Heian perioden (794–1185). Idag är origami en populär fritidssyssla och i princip alla japaner kan åtminstone vika en trana eftersom man lär sig det i skolan.

Sadako och de tusen tranorna

Färgglada tranor på snöre vid ett monument i Nagasaki

Färgglada tranor på snöre vid ett monument i Nagasaki

Sadako var en japansk flicka som var två år när atombomben detonerade i Hiroshima. Hon bodde väldigt nära ground zero och drabbades av atombombssjukan (leukemi). En japansk legend säger att den som lyckas vika 1000 papperstranor får en valfri önskan att gå i uppfyllelse, så Sadako och hennes kompis Chizuko började vika tranor på sjukhuset där hon var inlagd i önskan att hon skulle bli frisk. Sadako dog dock när hon var 12 år gammal, så hennes vikande var förgäves men idag minns man henne och andra atombombsoffer genom att fortsätta vika tranor och hänga upp dem på långa trådar. Hennes tranor och många andra finns bl.a. vid atombombsmuseerna i Hiroshima och Nagasaki.

Att vika en trana

När du väl lärt dig att vika en trana är det förvånansvärt enkelt. Du behöver ett fyrkantigt papper som lämnar tydliga veck. Du kan hitta många olika fina färger på pappret i souvenirbutiker och specialiserade butiker. I Sverige kan du hitta origami-papper i välsorterade hobbybutiker.

1. Vik till en triangel och vik igen till en mindre triangel. 

 

2.Veckla ut tillbaka till en stor triangel och ta tag i ena hörnet på insidan och vik ner till en fyrkant.

 

3. Vänd på pappret och vik på samma sätt till en fyrkant.

 

4. Vik sidorna in till mittenlinjen. Vänd och gör samma sak på andra sidan. Vik ut tillbaka till en fyrkant (vi ska använda vecken snart).

 

5. Lyft nederkanten och använd vecken för att forma en romb.

 

6. Vänd och gör samma sak igen.

 

7. Vik in sidorna in till mittlinjen. Vänd och gör samma sak igen.

 

8. Vik upp hela sidan för att forma ”bakfjädrarna”.

 

9. Gör samma sak på andra sidan och vik ner huvudet.

 

10. Vik ner vingarna och forma basen så att tranan kan stå bra.

 

11. Klart!