- Din guide till Japan

Kaffekultur i Japan, mer än bara Starbucks

Hitta din fika i Japan

Japan har på senare år blivit ett kaffeälskande land och det finns allt mellan himmel och jord att välja på när det kommer till caféer. Vi svenskar är kanske ett av de mest kaffedrickande folket på jorden, så det kan vara bra att veta hur du hittar bra kaffe i Japan.

Kaffekedjor

Internationella kaffekedjor så som Starbucks och Tullys har länge varit populära i Japan. Här kan du hitta dugligt bryggkaffe, café latte, och söta frappochinos. Du kan även hitta japanska varianter, så som matcha latte (malt grönt te) och houjicha latte (rostat grönt te). Du hittar även sötsaker och mackor, men har vanligtvis inte lika mycket lunchalternativ som på svenska caféer.

Kaffenjutning: 3/5

Japanska kedjor, så som Doutor, Excelsior, Caffe Veloce, och Beck’s Coffee har ofta sämre bryggkaffe, men kan vara billigare alternativ.

Kaffenjutning: 2/5

3rd wave, kaffe blir populärt

Woodberry’s Coffee Roasters i södra Tokyo

Tredje vågens kaffekedjor har slagit världen med storm. Högkvalitativt kaffe och exklusiva bönor kostar så klart lite mer, men det finns ett stort intresse för det i Japan på senare år och event så som Tokyo Coffee Festival hålls flera gånger per år. Du kan hitta många små kaféer och kafferosterier runt om de större städerna, så som Nozy, Woodberrys, m fl. Titta till exempel in Stockholm Roast Tokyo i närheten av Omotesando i centrala Tokyo.

Dessa caféer erbjuder oftast hand drip som bryggs på beställning så det tar kanske lite längre tid än vanligt men är oftast värt den extra tiden. Du hittar också även vanligtvis espresso och cafe latte, men mat så som mackor och lunchalternativ är ovanligare.

Kaffenjutning: 5/5

På kaffefestivaler kan du hitta dusintals små kaféer och rosterier.

Snabbkaffe

Om du inte har tid för fika utan bara behöver din dos koffein så kan du hitta billigt kaffe nästan överallt, till exempel burkkaffe i dryckens automater och i kaffeautomater i convenience stores.

Olika varianter av burkkaffe i en dryckesautomat

Olika varianter av burkkaffe i en dryckesautomat

Kaffenjutning: 1/5

 

 

 

Du gillar kanske också...