- Din guide till Japan

Shinkansen och Railpass

Shinkansen-tåget, även kallat bullet train, på en perrong i Osaka
Shinkansen-tåget, även kallat bullet train, på en perrong i Osaka

Tågtrafiken är extremt välskött i Japan och man tar sig med enkelhet över hela landet på utsatt tid enligt tidtabellen. Shinkansen-tågen (bullet trains) är såpass punktliga att man brukar säga att man ställa klockan efter när tåget lämnar perrongen. Även lokala tåg och tunnelbanor håller ofta tiden mycket väl.

Japan Railways (JR)

JR är japans motsvarighet till SJ och erbjuder tågresor av hög kvalité. De är uppdelade i olika regioner över landet (t.ex. JR East) men bokningssystemet och betalning är ett och det samma. JR har utöver vanliga tåg även lokala tåg och tunnelbanor, men systemet är som sagt universellt. En resa kan således börja med en tunnelbanesträcka för att sedan avslutas med Shinkansen eller annat tåg trots att det är samma biljett. Tänk på att du måste använda biljetten/erna i biljettspärren även när du lämnar stationsområdet.

Shinkansen

Shinkansen-tågen (新幹線) är vanligtvis det snabbaste alternativet att resa i Japan med tåg som går upp till svindlande 320km/h. Shinkansen-nätverket sträcker sig över samtliga de fyra största öarna med stationer väldigt centralt placerade. Även om det är ett bekvämt resealternativ så är det förhållandevis dyrt om man åker en längre sträcka, så det kan löna sig att leta efter lågpris-flyg, bussar, mm. Sträckan Osaka-Tokyo kostar t.ex. ¥ 13,850 enkelväg, vilket motsvarar ungefär 1,100kr.

Shinkansens järnvägsnät, <a title="By Hisagi (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons" href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AShinkansen_map_201603_en.png">By Hisagi (Own work)</a>

Shinkansens järnvägsnät, By Hisagi (Own work)

Köpa biljetter

Du kan köpa biljetter online på JR Easts hemsida, även om det kan vara enklare att få hjälp vid en service counter. Vid stationen finns biljettautomater som oftast är förhållandevis smidiga och snabba, men om du behöver hjälp finns det vanligtvis engelskspråkig personal vid biljettkontoret.

 

Railpass – åk fritt på JR i hela Japan

Ett väldigt bra alternativ är att köpa ett Railpass innan man åker till Japan, med vilket man åker fritt på (nästan) alla JR linjer i Japan (inklusive lokaltåg och JRs tunnelbanan i t.ex. Tokyo!). Passet finns i varianterna Green (1:a klass) och Ordinary (2:a klass), i tidsperioderna 7, 14 och 21 dagar. Det finns även regionala varianter som t.ex. bara riktar in sig på området Kantō. Du kan beställa Railpass på Japan-specialisternas hemsida. Det finns som sagt många olika prisklasser, men som exempel kostar 14 dagar Ordinary för en vuxen 3.960 kr. När du har fått ditt köpebevis i Sverige tar du med dig det till Japan och växlar in det på ett Exchange Office som finns på alla större tågstationer (mer info här).

Köpebevis som du växlar in mot ett railpass

Köpebevis som du växlar in mot ett railpass

Tågpasset är ungefär lika stort som ett vanligt pass

Tågpasset är ungefär lika stort som ett vanligt pass

Att tänka på:

  • Du MÅSTE köpa Railpass innan du åker till Japan
  • Du MÅSTE resa in med turistvisum, dvs studenter och permanent bosatta kan inte använda sig av Railpass.
  • Du kan inte boka tåg av klassen ”Nozomi” eller ”Mizuho”, vilket är de dyraste klasserna.
  • Själva tågpasset visar du upp i den bemannade kassan, du kan inte använda biljettspärren
  • Du kan/måste köpa sittplatser om du inte vill använda Non-reserved.

 

Du gillar kanske också...