- Din guide till Japan

Elektroniska kontaktlösa betalkort, enklaste sättet att resa och betala

Suica-kortet kan användas över hela Japan
Suica-kortet kan användas över hela Japan

Vi är kanske vana med att betala med kort i Sverige, men Japan är till stora delar ett cash-samhälle. Lyckligtvis finns det enkla elektroniska betalningskort som kan användas för allt från tunnelbanebiljetter till convenience stores.

Det finns ett par olika varianter av elektroniska betalkort som man kan ladda på med pengar i förväg för att slippa hantera kontanter och fysiska biljetter. Trots att det finns många konkurrerande kort så är de flesta systemen kompatibla med varandra eftersom de nuförtiden använder samma standarder.

Suica och det likgiltiga Pasmo-kortet

Suica och det likgiltiga Pasmo-kortet

Det största och vanligaste korten är Suica-kortet och PASMO-kortet (och de olika lokala varianterna, så som Icoca, nimoca m.fl.) som kan köpas på tåg- och tunnelbanestationer i hela landet. Suica och PASMO är i princip likvärdiga men säljs av olika företag. Från början hade olika städer i Japan olika system, på samma sätt som Stockholms och Göteborgs lokaltrafik, men nu förtiden så är det alltså samma system över hela landet så man behöver inte ha flera kort.

Olika lokala varianter av Suica-kortet

Olika lokala varianter av Suica-kortet

 

Köp ett nytt kort på t.ex. tågstation eller flygplats

Du kan enkelt köpa ett kort för en liten summa (500 yen, motsv 40kr), som du får igen om du löser in kortet när du åker hem. Automater finns t.ex. direkt vid tågstationen när du anlänt vid flygplatsen. Automaterna ska ha engelska menyval, men om du vill ha mer information kan du läsa JR Easts introduktion till kortet här: http://www.jreast.co.jp/e/pass/suica.html

Ladda på med mer pengar i samma maskin

Du laddar på med mer kontanter på samma sätt: lägg kortet på automaten eller mata in det i terminalen om det inte finns någon NFC-läsare. Välj hur mycket du vill ladda på och mata in kontanter för att fylla på.

Använd (nästan) överallt!

Suicas logo

Suicas loga

Med Suica-kortet kan du även handla i convenience stores, dryckesautomater, och ofta även på snabbmatsrestauranger. Det har alltså blivit väldigt enkelt att undvika kontanter, men det är ändå alltid bra att med sig lite utifall att restaurangen inte tar t.ex. Suica. Leta efter terminaler med Suica-loggan.

Du kan till exempel använda Suica vid:

  • Tåg-, tunnelbane-, bussbiljetter
  • Convenience stores
  • Dryckesautomater
  • Kaféer (Starbucks, Tullys m.m).
  • Snabbmats- och lunchrestauranger

Eftersom du laddar på med kontanter så är det vanligtvis lämpligast att använda Suica för mindre och medelstora inköp. Om du inhandlar dyrare varor så kan man så klart oftast använda kreditkort så som Visa och Master Card.

 

Du gillar kanske också...