- Din guide till Japan

Onigiri-risbollar

Onigiri med mentaiko-smak
Onigiri med mentaiko-smak

Risbollar, eller onigiri som de heter på japanska, kommer vanligtvis i en trekantig form med någon slags fyllning och är ett billigt och nyttigt mellanmålsalternativ som man kan hitta i convenience stores.

Fyllning kan vara allt från inlagda grönsaker, till stekt kött, till fisk. Bland de vanligaste här Tuna-mayo, Laxrom, saltad lax (), konbu-sjögras, mfl. Smaken och innehållet brukar vanligtvis stå bara på japanska dock, så har man ingen guide eller annat sätt att läsa sig till innehållet så kan det bli lite roulette.

För din skull så kommer här en lista på de populäraste onigiri-smakerna (källa: rocketnews24)

Japanska Uttal Smak
鮭 / サーモン Sake/Salmon Lax
たらこ Tarako Salt rom/kaviar
明太子 Mentaiko Kryddstark rom/kaviar
ツナマヨ Tuna mayonnaise Tonfisk majonäs
昆布 Konbu Inlagd alg
梅干し Umeboshi Surt inlagt körsbär
カツオ/おかか Katsuo/Okaka Torkad fisk
炊き込みご飯 Takikomi gohan Ris inlagt i soya med bla grönsaker
焼きおにぎり Yakionigiri Stekt onigiri
高菜 Takana  Sareptasenap, (inlagd grönsak)

 

Onigiri kommer vanligtvis inslagen i nori-sjögräs (som den på huvudbilden), vilket kan vara antigen torkat eller ”fuktigt”. För att öppna en trekantig onigiri, börja med att dra ner ①-fliken från toppen. Dra sedan ut all plasten från vardera bottenhörn ② och ③.

Olika typer av onigiris till försäljning i en convenience store

Olika typer av onigiris till försäljning i en convenience store