- Din guide till Japan

Ta ut pengar

När man åker utomlands bör man alltid ta med sig tillräckligt med pengar för att klara sig de första dagarna om något skulle hända. I Sverige är tillgång på Japansk yen hyfsat bra, så vanligtvis kan du ta ut japanska sedlar direkt vid flygplatsen vid ett av utbyteskontoren. Du kommer att förlora ett par procent på växlingskursen som företagen använder, men en del av dem tillåter dig att växla tillbaka oanvänd valuta utan kostnad när du kommer tillbaka till Sverige.

Japan är till stor del fortfarande ett cash-samhälle

Väl i Japan så kan du tyvärr inte alltid lita på att ditt kreditkort går att använda eftersom Japan till stor del fortfarande är ett cash-samhälle. Du kommer antagligen att behöva ta ut pengar vid något skede och då behöver du en internationell bankomat.

Bankomater i convenience store

Vanligtvis är det enklast att gå till en convenience store som nästan alltid har en internationell bankomat. Det kan kosta upp till ett par hundra yen i avgift från butiken. Var noga med att kolla upp i förväg om din svenska bank tar ut avgift för utländska uttag. Vanligtvis så har banker också en övre gräns på hur mycket som kan tas ut per dag och per vecka.

7-eleven är, trots att det inte låter så seriöst i Sverige, en av de största bankaktörerna och en av de enklaste ATM-maskinerna att ta ut pengar på.

Många moderna bankomater har engelska som språkval.

De vanligaste convenience store-butikerna med internationella automater är:

  • 7-eleven
  • Family mart
  • Lawson
  • Sunkus
  • Ministop
En convenience store som skyltar för bankomater från 3 olika banker

En convenience store som skyltar för bankomater från 3 olika banker

Bankomater (ATM)

Du kan hitta bankomater lite varstans ute på stan i de större städerna (t.ex. i tunnelbanestationer), även om det inte alls är lika vanligt som i Sverige. Det blir vanligare och vanligare att dessa tar internationella VISA/Mastercard kort. Räkna dock inte med att American Express, Diners mfl går att använda.

7-bank, bankomat från 7-eleven

7-bank, bankomat från 7-eleven

Banker

I Japan finns många inhemska banker (t.ex. SMBC, MUFJ, Shinsei, m.fl) där du kan göra manuell internationell växling med kontanter eller travel checks. Var dock beredd på att du vanligtvis behöver fylla i pappersarbete och personalen inte nödvändigtvis pratar engelska.

Postkontor (郵便局/Yuubinkyoku)

Du kan även ta ut pengar på postkontoret med internationella kreditkort

 

 

Du gillar kanske också...