- Din guide till Japan

Shinto-helgedomar

Att besöka en helgedom kan vara ett bra sätt att komma bort från den jäktiga storstadspulsen. Helgedomar är alltid väldigt välskötta med fina trädgårdar, grönområden och byggnader.

Shintoismen är en av de två stora religionerna i Japan och finns i princip inte utanför landets gränser. Ordet Shinto betyder gudarnas eller andarnas väg och det finns väldigt många gudar, eller ”kami” (), att tillbe. Men religionen hade egentligen inte något eget namn innan Buddhismen introducerades i Japan på 500-talet. Shintoismen är alltså en riktigt gammal religion och anses vara Japans ursprungliga med rötter ända tillbaka till 600 före Kristus. Eftersom Shinto har varit en så stor del av Japans religion under så lång tid har det haft en stor roll i det dagliga moderna livet.

Shinto-helgedomar heter jinja (神社) på japanska och betyder ungefär ”guds plats”. Det finns många olika typer av helgedomar som fokuserar sig på olika saker och ser därför lite olika ut. De vanligaste är Inari-helgedomarna som avgudar Inari med bland annat rävstatyetter och starkt röda Torii-portar vid ingången. I Japan finns totalt runt 100,000 shinto-helgedomar varav de största av dessa är:

  1. Inari-helgedomar (32,000)
  2. Hachiman-helgedomar (25,000)
  3. Shinmei-helgedomar (18,000)
  4. Tenjin-helgedomar (10,500)
  5. Munakata-helgedomar (8,500)

De flesta västerlänningar kan ha lite svårt att förstå att man i Japan kan ha mer än en religion som man följer, men de flesta japaner tillhör både Shintoismen och Buddhismen. Shinto, som är en väldigt rituell religion, brukar ha hand om bröllop och andra festligheter medan buddhismen tar hand om bland annat begravningar.

Ingången till helgedomen

Torii-portar

Torii-porten, ingången till helgedomen

Torii-porten med sina typiska dubbla balkar indikerar övergången från det vardagliga till någonting heligt och man hittar de vid ingången till shintohelgedomar och vid huvudaltaret, men de kan även finnas i mindre varianter vid buddhistiska tempel. Torii-symbolen (torii) brukar användas för att markera shintohelgedomar på kartor och informationspaneler, medan buddistiska tempel indikeras med den buddistiska swastikan (). Många torii-portar är gjorda av trä och målas röda, men det finns även portar som är gjorda i sten eller betong. Ett känt exempel är Fushimi Inari-taisha-helgedomen i Kyoto som har en ca. 4km lång gångväg som består av ett oräkneligt antal torii-portar längs med vägen.

Komainu-statyetter

En a-gyo och en un-gyo på var sin sida

Vid ingången till huvudaltaret finns två lejonstatyetter, en på varje sida. De symboliserar uttalet ”A-um”: ett böneord som är heligt inom hinduismen, buddhism och jainismen. A-um kommer från sanskrit-alfabetet och betyder ungefär alltings början och slut. Den vänstra statyn har en öppen mun för uttalet ”A” och den högra har en stängd mun för uttalet ”Um”, och de kallas därför ”A-gyo” respektive ”Un-gyo”. Tillsammans skyddar de helgedomen mot onda andar. Vid Inari-helgedomar finns det rävstatyetter istället för lejonstatyeter, och på Okinawa i södra Japan finns det en speciell variant av lejonen som heter Shīsā som även finns vid butiker och vid bostäder.

Tvätta händerna (Temizu)

Temizuya, vatten för att tvätta händer

Shintoismen är en väldigt rituell religion och det är viktigt att hålla sig ren. Innan man går in i helgedomsområdet renar man sig rituellt vid en temizuya (手水舎) genom att tvätta båda händerna, munnen, och till sist även skaftet till vattenbägaren. Om du vill kan du bara tvätta händerna, men det viktigaste är att visa respekt mot de andra besökarna och inte smutsa ner.

En traditionell rengörningsprocess går till så här:

  1. Ta vattenbägaren med högerhanden och häll vatten över vänsterhanden
  2. Gör samma sak med andra handen
  3. Häll lite vatten i vänsterhanden och skölj munnen (drick aldrig direkt från vattenbägaren)
  4. Spotta ut vattnet tillbaka till vänsterhanden
  5. Lägg tillbaka vattenbägaren så att det kvarvarande vattnet rinner ut över skaftet

Att be

En man som ber vid en helgedom i Tokyo

Varför ber man vid en shinto-helgedom? Många går till en helgedom för att be om lycka, välgång och säkerhet, och i vår moderna värld kan det betyda att be för sina nyinköpta bil eller för ett kommande prov i skolan. Det finns väldigt många olika gudar, och man går till den helgedom som är bäst lämpad för det man vill be om, te.x. en helgedom som är specialiserad på kärlek, trafiksäkerhet eller framgång inom jobbet. För många är det ett sätt att garantera lycka, men det är också mycket tradition. Det första besöket efter nyår för att önska lycka för det nya året är en viktig tradition som lockar väldigt många besökare och det kan bli väldigt långa köer.

Skyddande amuletter och spådomar

Omamori (お守り)

Vid shintohelgedomar kan du köpa omamori-amuletter som skyddar mot onda andar och ger dig välgång. Olika helgedomar har olika designer och det finns många olika storlekar och former. Amuletten består oftast av tyg och har fina sömmar som beskriver vad amulettens syfte är. Man kan ha en amulett hängandes från sin väska, sin mobiltelefon, eller i backspegeln i bilen. Tänk på att aldrig öppna omamori-amuletten då det betraktas som oförskämt (jfr med att bryta sönder ett kristet kors).

Omikuji (おみくじ)

Omikuji-spådomar knutna på ett snöre

Du kan få en spådom om din framtid vid ett så kallat omikuji-stånd. Det finns även bemannade omikuji-försäljare, men vanligtvis betalar du en liten summa och tar en papperslapp med din spådom från en kabinett. Spådomen behandlar en mängd olika ämnen, med allt från skola och arbete till kärlektsliv och hälsa. Om du får en tursam spådom kan du behålla papperslappen, men annars ska du rulla ihop lappen till ett rör och knyta fast den vid ett ställ så att shintoprästerna kan be för dig.

Ema (絵馬)

En ”ema” är ett önskeplakat i trä som du kan köpa vid en helgedom för att skriva ner din önskan och sedan lämna vid helgedomen. Den kostar lite mer än omikuji-spådomen, men är en gåva som hjälper till med helgedomens finanser. En ema har klassiska shinto-bilder så som djur och växter på ena sidan, och en plats på andra sidan där du kan skriva ner din önskning. Det finns alltid ett bord med penna där du kan skriva ner din önskning, och en plats där du kan hänga upp den. Om du vill kan du ta med den som souvenir.

Galleri