Ikura (laxrom), gott på sushi och i chirashi av Niclas Fagerholm · Publicerat 24 februari, 2017 · Uppdaterat 3 mars, 2023 Sushi Vi äter förhållandevis mycket rom i Sverige, så som löjrom, stenbitsrom och Kalles kaviar. Men vi är kanske inte lika vana med laxrom, trots att vi äter så mycket lax. Det är synd eftersom laxrom har en fantastiskt fin fräsch smak. I Japan äter man däremot mycket av denna vara, då kallad ”ikura”. Smaken påminner om löjrom, men texturen är mer vattnig och lös eftersom romkornen är stora och saftiga. Ikura-gunkan i en välbalanserad sushi-låda Ikura äts ofta i så kallade ikura gunkan (slagskepps-sushi) på sushi-restauranger, eller som topping på rislådor och chirashi-sushi. En gunkan består av en risbädd med nori-sjögräs som står upp och omger riset för att hålla innehållet på plats vilket passar bra för lösa maträtter så som rom och t.ex. sjöborre. Ofta äter man bara en eller ett par bitar för att få en bra variation. Ikura-gunkan med kappa-maki och ingefära