- Din guide till Japan

Upptäck Sake

Tre typer av sake: ofiltrerad, söt, och torr.
Tre typer av sake: ofiltrerad, söt, och torr.

Sake är kort och gott en japansk alkoholhaltig dryck som ibland kallas risvin, även om det finns många missförstånd kring namnet. Sake bryggs på liknande sätt som öl och har därför ingenting att göra med vanligt vin. Vid bryggningsprocessen förädlas risets stärkelse till sockerarter och fermenteras till alkohol. En högre grad av polering av riset innebär en högre kvalité av saken. 

Det Japanska ordet för sake är Nihonshu

Även om sake bryggs på liknande sätt som öl så påminner dock smaken mer om ett vitt vin. Sake kommer i olika nyanser så som torrt, sött, surt osv. Världen av sake är stor och du kan hitta väldigt många olika varianter som du kan tycka om.

Olika typer av Sake

Ett glas sake i en sakebar i Kyoto

Det finns två distinkta typer av sake; Futsū-shu (普通酒, normal sake) och Tokutei Meishō-shu (特定名称酒, sake med speciel kategorisering. Futsu-shu liknas oftast vid bordsvin, dvs den lägsta klassen av sake. Tokutei Meishō-shu däremot är premium-sake som kategoriseras i olika grader av kvalité. Sake kan även mätas i söt/torrhetsgrad med SMV (日本酒度, Sake Meter Value). Även surhetsgrad används för att klassificera sake.

Junmai-shu 純米酒 Sake som har polerats ner till 70% utan extra tillsatser eller alkohol.
Honjōzō-shu 本醸造酒 Sake med tillsatt alkohol för att jämna ut smakerna.
Ginjō-shu 吟醸酒 Sake som bryggs av ris som polerats ner till åtminstone 60%. Ginjō-shu kan även komma i Junmai-variant, dvs utan extra tillsatser.
Daiginjōshu 大吟醸酒 Sake som bryggs av ris med mist 50% polering.
Nigorizake 濁り酒 Ofiltrerad sake som endast har fått passera genom nät. Flaskan skakas oftast innan servering för att blanda upp sediment från botten.

Hur är det nu med namnet?

Sake är namnet givet i väst, vilket uttalas ”sacke”, som i ”backe”. Sake på japanska betyder ordagrant alkoholhaltig dryck, så om du beställer detta på en restaurang blir du kanske inte förstådd. Det Japanska ordet för sake är Nihonshu och betyder ”japansk alkohol”. Om du beställer på till exempel en bar i Japan bör du använda detta. 

Du kanske har sett stavning Saké med en extra accent [´]. Detta lades till för att inte uttala fel (tänk engelskans ”sake”), och är alltså inte någonting som ska användas för korrekt uttal.