Hur du äter enkelt och korrekt på restaurang i Japan av Niclas Fagerholm · Publicerat 1 januari, 2017 · Uppdaterat 9 juli, 2020 En brasiliansk restaurang i Tokyo Vett & Etikett Ett givet syfte för att åka till Japan är de många och diverserade restaurangerna som finns. Du kan hitta allt från Michelins 3-sjärniga franska restauranger, till sushi-resturanger där du måste boka bord sex månader i förväg. Givetvis hittar man också allt därimellan i alla olika priskategorier, men det är alltid viktigt med vett & etikett! När du kommer in i restaurangen 1. Vänta vid receptionen tills dess att någon visar dig ett bord. Detta kan kanske ses som underförstått, men vid många barer och liknande i Sverige så skulle man kanske ta ett säte vid bardisken utan att fråga först. Fråga alltid innan du sätter dig om det inte är ett snabbmatställe. 2. Beställ dryck (飲み物) när du blir tillvisad bord När du sätter dig får du vanligtvis vatten eller varmt/kallt te serverat beroende på årstid. Det är så klart inte givet att du måste dricka alkohol när du går på restaurang eller bar, men dryck är alltid det första som frågas om när man sätter sig. När du går på middag med kompisar är en standardfras ”toriaezu nama”, dvs ”Vi börjar med en stor stark”. とりあえず生ビール ー Toriaezu nama biiru För att beställa vatten kan du fråga efter ”mizu” eller artigare ”ohiya”. お冷やください ー Ohiya kudasai 3. Beställ mat (食べ物) Nu blir det mer komplicerat; för att beställa mat kan du: Titta på displayen utanför restaurangen som ofta har plastreplikor av menyn. Beställ på engelsk meny eller be hjälp med menyn från en av servitörerna. Ta hjälp av en Japansk kompis som hjälper dig genom menyn. Be om servitörens rekommendation: ”Osusume”. おすすめは何ですか ー Osusume wa nan desu ka? Vad är er rekommendation? Plastmodeller av maträtter utanför en restaurang Betalning Du betalar oftast vid kassan vid utgången, inte vid bordet. På så sätt behöver du inte vänta på att någon kommer och tar betalt. På många restauranger placeras vanligtvis notan direkt på bordet upp-o-ner. Ta med dig den till kassan när du går. Om sällskapet vill dela på notan så kan ni räkna ut det själva, eller alternativt be kassören för delad nota. Delad nota på japanska heter ”betsu-betsu”.
10 viktigaste etikettsreglerna att tänka på vid matbordet 2 januari, 2017 av Niclas Fagerholm · Published 2 januari, 2017 · Last modified 28 december, 2017
Du behöver aldrig ge dricks i Japan 28 mars, 2015 av Niclas Fagerholm · Published 28 mars, 2015 · Last modified 25 januari, 2020
Det kan vara förbjudet att röka på livliga gator 13 juli, 2015 av Niclas Fagerholm · Published 13 juli, 2015