Yakiniku av Niclas Fagerholm · Publicerat 10 augusti, 2014 · Uppdaterat 25 januari, 2020 Yakiniku med wagyu och shitake-svampar HöjdpunkterkobeköttwagyuYakiniku Yakiniku betyder ordagrant stekt kött. Bra yakiniku kräver bra råvara, och i Japan steker du köttet själv tillsammans med lite grönsaker och doppar sedan köttet i en lätt soja och saké-baserad sås eller lite salt innan du äter. Den yakiniku som finns i vanliga svenska sushi-barer är en svag variant av originalet, och det finns få ställen i Sverige som serverar riktigt bra yakiniku. Yakiniku: 焼肉 Men det finns många bra yakiniku-ställen i Japan och du känner igen de specialiserade restaurangerna med texten för yakiniku: ”焼肉”. Du kan vanligtvis välja bland en meny som består av nöt eller fläskkött, men det finns också många andra alternativ, t.ex. fisk och skaldjur. Det kan hända att man väljer ”fel” från menyn, dvs en köttbit som består av inälvsmat eller är segare än man trodde, så kolla i listan nedanför om du vill vara säker. ”Rōsu” eller ”Karubi” är alltid säkra val, och står det ingenting så är det vanligtvis nötkött som serveras. När du beställer in en kötträtt så kommer du också att få in ris vid sidan, och kanske lite grönsaker. Kom ihåg att du kan alltid fråga efter mer ris. Vissa ställen har all-you-can eat yakiniku (tabehoudai), så se till att beställa in allt du vill från menyn! Kött på menyn kommer vanligtvis i dessa former: Gyuniku (牛肉) – Nötkött Rōsu (ロース) – Fransyska (lår) och fina bitar Karubi (カルビ) – Revbenskött, bra kvalité Hire/File (ヒレ/フィレ) – Filé, mört och smakrikt kött Harami (ハラミ) – Mört kött runt diafragman Misuji (ミスジ) – Mört kött från skuldran Horumon (ホルモン) – Inälvsmat Ushitan (牛タン) – Tunga Hatsu (ハツ) – Hjärta Reba (レバー) – Lever Mino/Hachinosu/Senmai/Giara (ミノ/ハチノス/センマイ/ギアラ) – Förmage och löpmage Butaniku (豚肉) – Fläskkött Buta Rōsu (豚ロース) – Lår och fina bitar Buta Karubi (豚カルビ) – Revbenskött, bra kvalité Butapara (豚パラ) – Fläskmage, liknar bacon Horumon (ホルモン) – Inälvsmat Buta Tan (豚タン) – Tunga Buta Hatsu (豚ハツ) – Hjärta Buta Reba (豚レバー) – Lever Gatsu (ガツ) – Fläskmage Toriniku (鶏肉) – Kykling Torimomo (鶏もも) – Kycklinglår Torikawa (鶏皮) – Kycklingskinn Sunagimo (砂肝) – Muskelmage (gizzard) Gyokairui (魚介類) – Fisk&Skaldjur Ika (イカ) – Bläckfisk (tioarmad) Ebi (海老) – Räkor Kani (カニ) – Krabba Kairui (貝類) – Skaldjur Du steker alltså de bitar du beställer in själv, och köttet kommer därför i munsbitar så att du inte behöver dela bitarna själv. Vanligtvis har restaurangen en stekspade eller stekpincett som du kan använda för att lägga köttet på grillen, men du kan även använda dina ätpinnar om du bara tar dina egna bitar.
Japansk öl 8 augusti, 2014 av Niclas Fagerholm · Published 8 augusti, 2014 · Last modified 11 mars, 2017
Tips för en lyckad hanami 5 april, 2017 av Niclas Fagerholm · Published 5 april, 2017 · Last modified 9 augusti, 2020