Osechi – traditionell japansk nyårsmat av Niclas Fagerholm · Publicerat 30 december, 2017 · Uppdaterat 30 december, 2017 MatNyårTradition Nårsfirandet i Japan är en av de viktigaste traditionerna under hela året. Många reser hem till familjen för att äta god mat och ta det lugnt ett tag. Nästan alla företag och arbetsplatser stänger ner under nyåret fram till den 4:e Januari. Den mest tradionella nyårsmaten kallas osechi (御節) och är i princip en extra lyxig bento-låda med en uppsjö av olika smårätter och godsaker. Översta lagret av en osechi bento-låda Osechi-lådan, som är större än vanliga bento-lådor, är oftast vackert dekorerad och är tänkt ska räcka för hela familjen över hela nyårsledigheten så att ingen ska behöva jäkta med att laga mat. De olika rätterna har olika innebörder, så som Kazunoko (数の子, sillrom). ”Kazu” betyder många och ”ko” betyder barn. Det symboliserar en önskan för många barn. Kuro-mame (黒豆) är ett annat måste, och betyder ”svarta bönor”, men ”mame” kan även betyda hälsa. Photo credit: marumeganechan おせち via photopin (license)