- Din guide till Japan

Tips för en lyckad hanami

Hanami-picnic under träden i Tokyo
Hanami-picnic under träden i Tokyo

Sakura-träden står i full blom i stora delar av Japan och det betyder hanami: picnic under sakura-träden! Familjer, kompisgäng, och arbetskollegor flockas kring parkerna i städerna och det kan vara riktigt svårt att hitta en bra plats i de populära parkerna. Här är några saker att tänka på för en lyckad hanami både i Japan och kanske även i Sverige!

Val av plats och tid

Det finns många fina parker i de stora städerna i Japan, många av vilka har särskilda sektioner med bara sakura-träd. I Tokyo finns t.ex. Ueno-parken och Shinjukugyoen-parken, men även Nakameguro-floden är kända för sina fina hängande träd. Om du vill kunna sätta dig ner och ha picnic så är det viktigt att välja en stor park eller vara ute i VÄLDIGT god tid eftersom det garanterat kommer vara mycket folk efter kontorstid och särskilt på helgerna. Givet att det är fint väder så kommer det garanterat vara en folkfest.

Parkerna fulla av människor under sakura-säsongen

Parkerna fulla av människor under sakura-säsongen

Saker att tänka på

Eftersom det fortfarande kan vara lite kallt och fuktigt på marken är det vanligt att folk har med sig blå presenning  att sitta på. Dessa kan köpas i 100yen-butiker eller i många super markets. Ta av dig skorna innan du går på presenningen och försök se till att du inte blockerar vägen för andra besökare. Under våren så går solen ner ungefär runt 18:00, så se till att inte komma för sent. Runt skymning blir det snabbt kallt, så tänk på att ta med tröja om det behövs.

Eldförbud: Många parker har eldförbud (gasspisar, grillar etc) eftersom det är mycket folk, rörelse, och ofta onyktra sällskap.

Alkohol? I japanska parker är det ok att dricka alkoholhaltiga drycker vid hanami.

Du får själv ta med dig sopsäckar och se till att inte lämna något efter dig. Trots att det vanligtvis kan vara svårt att hitta soptunnor i Japan så finns det sopinsamling vid parkerna under hanami-säsongen.

Glöm inte att ta med:
  • Pressening att sitta på
  • Engångstallrikar, glas, bestick.
  • Soppåsar
  • Varma kläder och eventuellt  ”hokkairo” (kemiska värme pads)
  • Våtserveter eller servetter

Mat och snacks

Som vanligt i  Japan så delar man ofta maten i gruppen man deltar i, så ta med dig det du tycker om och dela med dig! Vanliga saker att äta under hanami inkluderar:

Karaage (から揚げ) – Friterad kyckling

Japansk marinerad kyckling som friteras med potatisstärkelse. Ofta pressar du citron över innan du äter


Onigiri (おにぎり) – Risbollar 

Ett givet inslag vid en japansk picnic. Olika varianter av risbollar innehåller allt från fisk och grönsaker till tonfisk med majonäs. Mer info hittar du här.


Chirashi-zushi (ちらし寿司) – Blandat sushi m.m. på ris

Tänk dig en japansk pytt i panna, detta är en enkel variant på sushi som egentligen är en rislåda med fisk, ägg, och grönsaker som topping.


Bento-låda (弁当) – japansk matlåda

Du kan så klart ha med dig en egen matlåda, men ofta säljs färdiga bento-lådor i convenience stores, i super markets, och även i högklassiga department stores. Innehåller varier så klart, men innehåller ofta ris, fisk och inlagda grönsaker.


Dryck

Hanami associeras ofta med dryckesparty eftersom många passar på att njuta av en och annan öl under körsbärsblommorna. Det är alltså helt ok enligt japansk lag att dricka alkohol ute i publika sammanhang.

Japansk öl (ビール)

Japansk öl är oftast av pilsner/lager typ och håller hög kvalitet. Det kan vara dyrt om du köper i convenience store (200-300¥, motsv 15-20kr för en burk), men du kan hitta billigare alternativ i super markets.


Nihonshu (日本酒 ) – Sake

Nihonshu dricks vanligtvis som vitt vin, dvs kallt. Varm nihonshu som har blivit känt utomlands är inte vanligt under den varmare delen av året. Du kan hitta nihonshu-flaskor i super markets och billigare varianter i convenience stores. Man dricker tradionellt ur små nihonshu-koppar, men på picnic går det väl allt bra med plastglas?


Ocha (お茶) – Grönt te

Te finns överallt och i massa olika varianter. Grönt te är en utmärkt alternativ till både mat och efterrätt för den som inte gillar söta drycker. Grönt te på PET-flaska finns både kallt och varmt i dryckesautomater.


Chuhai (チュウハイ) – Cider-liknande alkoläsk

Chuhais är kanske Japans svar på Sveriges cider. Chuhais görs på alkoholen från shochu (japanskt brännvin) och olika fruktdrycker. Varianterna är oändliga båda i smak och och alkoholhalt.

Du gillar kanske också...