- Din guide till Japan

Tokyos nya olympiska stadium

Tokyos nya stadium har redan döpts "Hamburgaren" i folkmun.

De olympiska spelen kommer att hållas i Tokyo år 2020 och det gläder många eftersom det bidrar till ökad turism för området, men ger också Japan en chans att visa sin kultur och innovation för hela världen. Att hålla de olympiska spelen är dock inte gratis och det är mycket som ska förberedas, inte minst det nya olympiska stadiumet.

 

Alternativ A

Alternativ A, Tokyos nya nationalarena

Alternativ B

Alternativ B, räckte inte ända fram

 

Designen för Tokyos nya nationalstadium gick igenom en rad olika uttagningsronder, och efter sista eliminering fanns bara två alternativ kvar. Båda alternativen hade en naturlig och distinkt Japansk design som säkerligen ger ett unikt modernt men ändå traditionellt Japanskt intryck. Alternativ B skulle tillverkas av nya lätta material som skulle minska tillverkningstiden avsevärt och hade samtidigt en lika naturlig och traditionell känsla. Till slut valdes dock alternativ A som ansågs som ett säkrare val och det ska stå klart till år 2019 i god tid för öppningen av de olympiska spelen.

Det alternativ som till slut valdes har designats av den japanske arkitekten Kengo Kuma är mindre kostsamt än andra tidigare alternativ och har många gröna naturliga inslag som passar bra i området. Det tidigare kontroversiella förslaget ”cykelhjälmen” som designats av den Brittisk-Irakiske Arkitekten Zaha Hadid ratades eftersom det ansågs för dyrt och skulle ha varit en stor kontrast mot den japanska arkitekturen i området med sin hypermoderna utformning.


Stadiumet kommer ligga på samma plats som det tidigare olympiska stadiumet som demolerades i maj 2015. Platsen är centralt beläget strax öster om Yoyogi-parken vilket gör det relativt lättillgängligt från hela Tokyo.

 

Du gillar kanske också...