- Din guide till Japan

Arkadhallar och arkadspel

En uppsjö av spel och kabinetter i en arkadhall i Tokyo
En uppsjö av spel och kabinetter i en arkadhall i Tokyo

I Japan hittar du arkadhallar nästan överallt, särskilt runt nöjesområden så som Akihabara och Nipponbashi i större städer så som Tokyo och Osaka. Du kommer säkerligen överraskas av det stora utbudet av spel och nöjen!

Populära arkadhallskedjor så som Sega och Taito station är väldigt aktiva och uppdaterar ständigt sina arkadspel när det kommer ut något nytt och anpassar utbudet efter vad som är populärt just nu. Du hittar även retrohörnor med gamla spelklassiker i arkadhallarna, eller på specialiserade retrohallar så som Super Potato i Tokyos Akihabara-distrikt.

Vad hittar du i arkadhallen?

Många kommer till arkadhallarna för att ha roligt tillsammans med kompisar i grupp. Utbudet består såklart på storleken, men vanligtvis hittar du UFO catchers och växlingsmaskiner på första våningen eller direkt vid ingången. För 100 yen kan du pröva lyckan på att fånga ett gosedjur eller någon leksak. Men var försiktig, för den envise spenderar man snabbt många hundra yen.

Om du vill ha ett säkrare alternativ kan du testa gatcha-maskiner, dvs automater där du betalar X antal hundra yen för att få ett slumpmässigt pris i en liten boll (tänk kinder-ägg), till exempel en liten docka eller figur.

Spel spel spel!

Till skillnad från PC och spelkonsoler så kan arkadspel

så klart ha unik specialiserad hårdvara, så som förarsäte i racingspel och dansplattor för dansspel.

Fighting-spel

I fighting-spel kan kämpa med en mostpelare i kabinetten på motstående sida.

Spel så som Tekken, Virtua Fighter, och Street Fighter är odödliga klassiker och finns i princip samtliga arkadhallar i Japan. Tänk på att om du vill spela mot en kompis så ska du sitta vid arkadmaskinen mittemot, dvs inte bredvid den du ska spela emot. Om du vinner matchen får du oftast spela en match till gratis!

Racing

MarioKart är en odödlig klassiker för många

Allt från odödliga klassiker som drifting-simulatorn Initial D och moderna varianter av Mario Kart har alltid förarsäten som du kan sitta i.

Skjutspel

Sikta och skjut!

Om du inte är förberedd kan du snabbt behöva lägga in ett par hundra yen då den kan gå snabbt att tappa liv!

Dans-, rytm-, och musikspel

Dansspel är populära och finns i många olika varianter

Kanske de mest unika arkadspelen i Japan är alla olika typer av dans- och musikspel som man inte hittar i andra länder. Du hittar allt dansmattor till keyboard-maskiner och rena rytmspel. Ett hett tips är att testa Taiko no Tatsujin där du trummar i takt till japanska låtar på traditionella japanska trummor. För hundra yen får du oftast välja

Kortsamlarspel och rollspel

Bland de mer avancerade titlarna hittar du strategi-spel som använder sig av fysiska samlarkort för att styra karaktärerna på spelplanen. Detta är inte riktigt rekommenderat för nybörjare eftersom du måste både samla kort och förstå dig på de oftast komplexa reglerna. Men det kan vara roligt att titta på!

Hur betalar jag?

De allra flesta arkadspel kostar 100 yen som du antingen betalar med ett 100 yen-mynt, eller med ett kontaktlöst IC betalkort. Du hittar växlingsautomater och påfyllnadsstationer för IC kort oftast nära in/utgångar och trappor.

 Etiketts-tips: Paxa plats genom att lägga ett hundra yens-mynt på kabinetten för att få spela nästa runda om det inte finns några lediga platser.

Annat du hittar i arkadhallen:

• Dryckesautomater

• Glassmaskin

• Airhockey

• Purikura (photo booth)

• Växlingsmaskin

• Påfyllning för IC-kort , så som Suica.

Undvik: Pachinko-hallar

För den oinvigde kan så kallade pachinko-hallar se lockande ut med rader av spelmaskiner. Detta är dock en form av gambling och är inte speciellt populärt bland turister. Det är oftast extremt högljutt och stinker av tobaksrök.

Du gillar kanske också...