- Din guide till Japan

Yakiniku

 

Yakiniku betyder ordagrant stekt kött. Bra yakiniku kräver bra råvara, och i Japan steker du  köttet själv tillsammans med lite grönsaker och doppar sedan köttet i en lätt soja och saké-baserad sås eller lite salt innan du äter. Den yakiniku som finns i vanliga svenska sushi-barer är en svag variant av originalet, och det finns få ställen i Sverige som serverar riktigt bra yakiniku.

Skylt för en yakiniku-restarurang: 焼肉Men det finns många bra yakiniku-ställen i Japan och du känner igen de specialiserade restaurangerna med texten för yakiniku: ”焼肉”. Du kan vanligtvis välja bland en meny som består av nöt eller fläskkött, men det finns också många andra alternativ, t.ex. fisk och skaldjur. Det kan hända att man väljer ”fel” från menyn, dvs en köttbit som består av inälvsmat eller är segare än man trodde, så kolla i listan nedanför om du vill vara säker. ”Rōsu” eller ”Karubi” är alltid säkra val, och står det ingenting så är det vanligtvis nötkött som serveras. När du beställer in en kötträtt så kommer du också att få in ris vid sidan, och kanske lite grönsaker. Kom ihåg att du kan alltid fråga efter mer ris. Vissa ställen har all-you-can eat yakiniku (tabehoudai), så se till att beställa in allt du vill från menyn!

Kött på menyn kommer vanligtvis i dessa former:

Gyuniku (牛肉) – Nötkött

  • Rōsu (ロース) – Fransyska (lår) och fina bitar
  • Karubi (カルビ) – Revbenskött, bra kvalité
  • Hire/File (ヒレ/フィレ) – Filé, mört och smakrikt kött
  • Harami (ハラミ) – Mört kött runt diafragman
  • Misuji (ミスジ) – Mört kött från skuldran
  • Horumon (ホルモン) – Inälvsmat
    • Ushitan (牛タン) – Tunga
    • Hatsu (ハツ) – Hjärta
    • Reba (レバー) – Lever
    • Mino/Hachinosu/Senmai/Giara (ミノ/ハチノス/センマイ/ギアラ) – Förmage och löpmage

Butaniku (豚肉) – Fläskkött

  • Buta Rōsu (豚ロース) – Lår och fina bitar
  • Buta Karubi (豚カルビ) – Revbenskött, bra kvalité
  • Butapara (豚パラ) – Fläskmage, liknar bacon
  • Horumon (ホルモン) – Inälvsmat
    • Buta Tan (豚タン) – Tunga
    • Buta Hatsu (豚ハツ) – Hjärta
    • Buta Reba (豚レバー) – Lever
    • Gatsu (ガツ) – Fläskmage

Toriniku (鶏肉) – Kykling

  • Torimomo (鶏もも) – Kycklinglår
  • Torikawa (鶏皮) – Kycklingskinn
  • Sunagimo (砂肝) – Muskelmage (gizzard)

Gyokairui (魚介類) – Fisk&Skaldjur

  • Ika (イカ) – Bläckfisk (tioarmad)
  • Ebi (海老) – Räkor
  • Kani (カニ) – Krabba
  • Kairui (貝類) – Skaldjur

Yakiniku

Du steker alltså de bitar du beställer in själv, och köttet kommer därför i munsbitar så att du inte behöver dela bitarna själv. Vanligtvis har restaurangen en stekspade eller stekpincett som du kan använda för att lägga köttet på grillen, men du kan även använda dina ätpinnar om du bara tar dina egna bitar.

Du gillar kanske också...