- Din guide till Japan

Ikura (laxrom), gott på sushi och i chirashi

Tre sorters gunkan-sushi: sjöborre (uni), laxrom (ikura), maguro (tonfisk)
Tre sorters gunkan-sushi: sjöborre (uni), laxrom (ikura), maguro (tonfisk)
Vi äter förhållandevis mycket rom i Sverige, så som löjrom, stenbitsrom och Kalles kaviar. Men vi är kanske inte lika vana med laxrom, trots att vi äter så mycket lax. Det är synd eftersom laxrom har en fantastiskt fin fräsch smak.
I Japan äter man däremot mycket av denna vara, då kallad ”ikura”. Smaken påminner om löjrom, men texturen är mer vattnig och lös eftersom romkornen är stora och saftiga.

Ikura-gunkan i en välbalanserad sushi-låda

Ikura äts ofta i så kallade ikura gunkan (slagskepps-sushi) på sushi-restauranger, eller som topping på rislådor och chirashi-sushi. En gunkan består av en risbädd med nori-sjögräs som står upp och omger riset för att hålla innehållet på plats vilket passar bra för lösa maträtter så som rom och t.ex. sjöborre. Ofta äter man bara en eller ett par bitar för att få en bra variation.
Ikura-gunkan med kappa-maki och ingefära

Ikura-gunkan med kappa-maki och ingefära

Du gillar kanske också...