- Din guide till Japan

Grönt te, ett Japanskt kulturarv

Det finns så klart många olika sorters te i Japan och andra delar av asien, men kanske mest känt är grönt te. Grönt te heter Ryokucha(緑茶) på japanska, men kallas ofta helt enkelt bara för Ocha (お茶). Även om man dricker både kaffe och english breakfast tea i Japan så är det grönt te som är en del av det japanska kulturarvet och dricks dagligen i många olika former.

Sencha

Sencha är torkade blad av grönt te som kokas på samma sätt som vanligt te med varmt vatten. Japanskt grönt te är dock aldrig sött, utan det dricks utan tillsatser så som mjölk, honung, socker m.m. Sencha-te är det klart populäraste och utgör ungefär 80% av allt te som produceras i Japan.

Avnjuts både varmt och kallt

Kallt grönt te finns ofta på sommaren med is, men finns året om och serveras ofta på restauranger som måltidsdryck. Du hittar även kallt grönt te på PET-flaska i dryckesautomater och convenience stores, vilket kan vara ett bra alternativ om man vill undvika söta läskedrycker och burkkaffe. Tänk på att på vinterhalvåret får man även varma drycker från dryckesautomater.

 

Macha

Macha (抹茶) är ett grönt te som består av ett pulver av nermalda teblad och har därför en mycket starkare smak och karaktär än ett vanligt kokt te. Smaken är bitter och liknas ibland som att dricka en gräsmatta. Men låt inte detta avskräcka, man brukar oftast få en liten sötsak vid sidan av för att balansera smakerna.

Teceremoni

Macha-teet är den tesort som ingår i den traditionella teceremonin. I ceremonin ingår att man mäter upp och viskar upp matcha-teet med en liten tevisp och kokande vatten för att få den speciella mustiga konsistensen.

Macha latte

En modern variant av macha-te är Macha Latte, dvs en variant på Kaffe Latte fast med grönt te. Macha pulvret blandas med rikliga mängder mjölk för att få en modern variant av den traditionella drycken som är särskilt populär bland de yngre generationerna. Man kan hitta macha latte på moderna kaffekedjor så som Starbucks och Tullys. Observera dock att den typiska bitterheten oftast vägs upp med rikliga mängder socker. Det har även blivit väldigt populärt med macha-smak på t.ex. choklad och bakverk.